Pe o piaţă auto prăbuşită, românii prind gustul maşinilor hibrid

Epoch Times România
17.10.2013

Pe fondul scumpirii carburanţilor, dar şi al trendului eco din ultimii ani, tot mai mulţi români decid să renunţe cel puţin parţial la benzină şi motorină, preferând în schimb curentul electric. În primele nouă luni din acest an, în România s-au vândut aproape 400 de autoturisme hibrid, depăşind numărul unităţilor vândute pe parcursul întregului an 2012, potrivit celor mai recente date publicate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

grafic top judete auto hibrid

Mai exact, de la începutul acestui an şi până la finele lunii septembrie, persoanele fizice şi firmele autohtone au achiziţionat 378 de maşini care pot fi conectate la o sursă de curent pentru a merge, în creştere cu 25% faţă de primele nouă luni ale anului trecut, conform cifrelor DRPCIV, analizate de r/News. Mai mult decât atât, vânzările de automobile hibrid din nouă luni ale acestui an le-au depăşit pe cele de anul trecut, în sumă de 373 de unităţi.

Cifrele oficiale, care cuprind autoturismele noi, precum şi pe cele second-hand, arată că interesul pentru alimentarea cu curent electric vine atât din partea populaţiei, cât şi din partea companiilor. Totuşi, cele mai multe unităţi hibrid au ajuns în garajele persoanelor fizice, adică 209 maşini din cele 378.

După cum era de aşteptat, bucureştenii, care au cele mai mari venituri din întreaga ţară, au achiziţionat cele mai multe autoturisme hibrid, 139 de unităţi, reprezentând 37% din numărul total. Pe locul al doilea se situează judeţul Ilfov, cu 36 de maşini vândute, urmat de Iaşi, cu 24 de unităţi. În judeţul Braşov circulă de la începutul acestui an încă 20 de automobile hibrid, iar în Constanţa alte 16.

La polul opus, în trei judeţe din ţară, Botoşani, Giurgiu şi Caraş-Severin, nu s-a vândut nicio maşină hibrid. Câte o singură unitate în nouă luni a ajuns în judeţe precum Brăila, Gorj, Harghita, Mehedinţi şi Sălaj.

De departe cea mai bine vândută marcă de maşină care poate fi alimentată atât clasic, cât şi cu curent este Toyota, cu peste 200 de unităţi la activ. Modelele acestei mărci au acaparat mai bine de jumătate (53%) din piaţa autovehiculelor hibrid din România.

Pe al doilea loc în topul mărcilor hibrid căutate de români se plasează, la mare distanţă, Lexus, care a vândut 86 de autoturisme. Urmează Honda cu 48 de unităţi, din care 33 de unităţi au reprezentat modelul Honda Civic. Totodată, în perioada ianuarie-septembrie, românii au mai cumpărat 15 exempare de Mercedes-Benz hibrid, şapte Peugeot-uri şi câte patru unităţi ale mărcilor Ford, BMW, Porsche şi Audi. Rarităţile sunt în câte un singur exemplar hibrid: Cadillac, Citroen, KIA, GMC şi Mercury.

Toyota Prius este cel mai căutat model de automobil hibrid pe piaţa auto românească. Aproape o treime din întreaga piaţă o reprezintă un singur model, Toyota Prius. Motorul pe benzină al maşinii dezvoltă 98 de cai-putere, în timp ce motorul electric are o autonomie de 17 km. În total, acest model are o autonomie de 869 km. Preţul este cuprins între 27.100 euro şi 33.700 euro, în funcţie de model.

Toyota Yaris Hybrid este al doilea cel mai bine vândut model din această gamă. Motorul pe benzină are 75 de cai-putere, iar cel electric dezvoltă 45 kW (61 cai-putere). Acest model poate fi cumpărat la un preţ de la aproximativ 18.000 de euro, cu tot cu TVA.

Al treilea cel mai bine vândut exemplar de autoturism hibrid este Lexus RX450H. Acest model are un motor pe benzină care are o capacitate de 249 cai-putere şi alte două motoare electrice, care completează capacitatea până la 299 cai-putere. În funcţie de dotări, preţul se situează între 60.600 euro şi circa 76.500 euro.

Avantaje versus dezavantaje

Ca orice inovaţie, autoturismele hibrid prezintă atât plusuri, cât şi minusuri. Principalele avantaje ale acestora sunt următoarele: produc un zgomot mai mic decât un motor termic, răspund mai repede la comenzi, au o autonomie crescută comparativ cu un vehicul exclusiv electric, sunt uşor de manevrat, se încarcă mai repede decât un autoturism electric şi au un consum scăzut. Pe de altă parte, nu sunt de neglijat nici dezavantajele, principalul fiind preţul mai mare decât al unei maşini comune. Totodată, s-a observat că automobilele hibrid se defectează mai des, iar reparaţia lor este mai scumpă.

Înainte de a vă cumpăra o maşină cu motor electric, trebuie să vă întrebaţi unde îi veţi încărca bateriile. Prima staţie publică din ţară unde pot fi încărcate bateriile unui autoturism electric sau hibrid a fost deschisă în vara anului 2011, în zona Piaţa Unirii din Bucureşti. În decembrie, şi staţiunea Poiana Braşov s-a alăturat acestui trend. Iar edilii timişoreni au promis că, până în anul 2015, în oraş vor exista 17 staţii de alimentare pentru automobile electrice, deoarece Timişoara va intra în reţeaua europeană de alimentare a maşinilor electrice.

Facilităţi pentru achiziţia de maşini eco

Românii care intenţionează să-şi cumpere autovehicule electrice pot beneficia de reduceri substanţiale, finanţate de stat. Persoanele interesate pot solicita la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) o reducere de 12.000 de lei. Aceasta poate fi acordată la achiziţionarea unui autovehicul nou propulsat de un motor electric, cu alimentare de la o sursă electrică. În total, AFM pune la bătaie în acest an 100 de ecotichete prin acest program.

Guvernul a mai adoptat, în primăvara anului 2011, o ordonanţă de urgenţă prin care populaţia şi firmele primesc o subvenţie de 20% din preţ pentru cumpărarea unui automobil electric. Subvenţia nu trebuie să depăşească 3.700 euro, respectiv 10% din preţ pentru o maşină electrică, şi nu trebuie să fie mai mult de 1.800 euro pentru un automobil hibrid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor