Suedia doreşte electrificarea totală a sistemului de transport auto naţional

Drumurile Suediei vor fi, peste zece ani, în totalitate electrificate şi toate maşinile care se vor deplasa pe acestea vor deveni un fel de troleibuze. Un asemenea scenariu aparent fantastic a fost descris, într-un interviu acordat publicaţiei Expressen, de directorul pentru dezvoltarea departamentului infrastructurii de stat Trafikverket, Anders Berndtsson. Viitoarea 'perestroikă' din sistemul de transport auto al Suediei este explicată de autorităţile ţării prin necesitatea de a aduce la îndeplinire directiva parlamentului, conform căreia până în 2030 Suedia trebuie să devină total independentă faţă de petrol şi gaz, notează, miercuri, cotidianul rus Novîe Izvestia.

S-a calculat că 40% din produsele petroliere cumpărate de Suedia sunt utilizate de automobile. Dacă acestea din urmă ar fi trecute de pe benzină şi motorină pe electricitate, directiva parlamentului va fi ca şi îndeplinită. 'Chiar dacă dezvoltarea în domeniul acumulatorilor se desfăşoară în ritm rapid, în perspectivă apropiată cu ajutor acestora vor putea circula doar autoturismele de capacitate mică. Pentru camioane o asemenea soluţie este imposibilă: bateriile vor fi mult prea grele. Transportul de mare tonaj va putea fi transferat pe sarcină electrică doar dacă electricitatea va fi vândută direct pe şosea', explică Anders Berndtsson.

Guvernul suedez a alocat deja Trafikverket circa 100 de milioane de coroane (circa 14 milioane de euro) pentru alegerea uneia dintre cele trei alternative posibile: instalarea pe şosele a unor şine sub tensiune, construcţia sub stratul de asfalt a unor cabluri electrice pentru ca maşinile să poată circula cu ajutorul câmpului electromagnetic sau dotarea drumurilor cu cabluri electrice suspendate.

La proiect participă două companii suedeze producătoare de camioane - Volvo şi Scania - ale căror departamente de cercetare privesc cu optimism la viitoarea 'revoluţie electrică'. 'În locul unor motoare grele de combustie internă şi de rezerve de combustibil la acestea, trailerele vor putea transporta mai multe încărcături utile. Maşina va fi echipată cu mici motoare diesel care vor avea un rol ajutător. Cea mai mare parte din drum va fi făcut de maşini prin conectare la reţeaua electrică', subliniază directorul pentru dezvoltarea motoarelor hibrid ale concernului Scania, Nils-Gunnar Vagstedts.

În opinia cunoscutului inventator suedez Gunnar Asplund, care participă la concursul pentru cea mai bună decizie în ceea ce priveşte trecerea transportului auto de mare tonaj pe alimentare electrică, cele mai de perspectivă sunt şinele. 'Cablurile de tramvai' sunt greu de adaptat la automobile, iar cablurile încastrate în asfalt care să creeze un câmp magnetic sunt prea scumpe, în timp ce şinele - sunt exact ce trebuie. Testele au arătat că acestea funcţionează pe orice vreme: şi iarna, şi vara. Senzorii maşinii vor 'simţi' existenţa curentului în şine şi atunci va avea loc o trecere automată a camioanelor şi autoturismelor la reţea. Noi am desfăşurat deja teste extrem de încurajatoare pe o autostradă de 200 de metri de lângă Stockholm', a declarat Gunnar Asplund pentru Expressen.

Potrivit Trafikverket, la sfârşitul anului viitor va fi construită o linie de teste prelungită, de mai mulţi kilometri, iar modernizarea de anvergură a reţelei suedeze de drumuri va începe peste cinci ani.

După cum anunţă publicaţia ştiinţifică Ny Teknik, electrificarea şoselelor suedeze va deveni o alternativă mai ieftină comparativ cu dezvoltarea căilor feroviare ale ţării. Potrivit calculelor făcute, electrificarea în ambele direcţii a drumurilor deja existente va costa bugetul ţării cu 10-15% mai puţin decât construcţia de noi drumuri auto sau feroviare pe aceleaşi porţiuni.

Electricitatea în Suedia este una dintre cele mai ieftine în Europa. La aceasta contribuie vasta reţea de centrale hidroelectrice, precum şi majorarea capacităţii centralelor nucleare din această ţară. Suedia a refuzat să se ralieze, în anii 1980, planurilor pentru sistarea energeticii nucleare, astfel că, în pofida faptului că noi centrale nucleare nu se construiesc în această ţară, cele vechi sunt supuse unei modernizări capitale, subliniază Novîe Izvestia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe