Pe mâna cui vor fi date Parchetele Militare? Mărieş trage un semnal de alarmă (Video)
alte articole
Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a tras un semnal de alarmă asupra riscului numirii procurorului Codruţ Olaru în fruntea Parchetelor Militare, opinând că există riscul ca acesta să îngroape, pentru încă nişte ani, dosarele Revoluţiei.
"Teama noastră este că acest Codruţ Olaru, impus de sistem, pregătit, preparat, vine, ocupă funcţia de şef al Parchetelor militare, se face că lucrează încă 3 ani la dosare şi dosarele vor rămâne la fel. Şi atunci, venim ca societate civilă şi tragem un semnal de alarmă şi spunem: cum este posibil ca un caporal în 1995 - caporal!- ajunge în 2011 lent-colonel şi tot în 2011 colonel. Aceste două grade sunt anulate în anul 2012, printr-o anchetă făcută la MApN condus atunci de Dobriţoiu. În 2013, acelaşi personaj este avansat de un alt ministru, PSD de această dată, numit Duşa, fost secretar de partide înainte de Revoluţie, direct la gradul de colonel. 2014, avansat la gradul de general, sigur, rezervă, iar 2016, reactivat ca ofiţer şi cu aprobarea CSM-ului", a declarat vineri, Mărieş, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Grupul de Dialog Social.
În opinia preşedintelui Asociaţiei 21 Decembrie, asistăm la un conflict de interese, căci Olaru şi-a obţinut gradul de la MApN, persoană juridică cercetată în dosarul Revoluţiei.
"Haideţi să vedem de ce este conflict de interese din punct de vedere al Asociaţiei 21 Decembrie 1989. În speţă un procuror cu o funcţie important în parchet, solicită un favor, adică acordarea unui grad militar... (...) Deci tu ceri un favor de la persoana juridică cercetată în dosar şi te duci acolo să fii ce? Obligatoriu (...) vei fi şantajat. Sunt lucruri extrem de grave care se petrec acum în justiţia românească", a avertizat Mărieş.
Reamintim că pe 27 mai, preşedintele Iohannis a semnat decretul privind chemarea în activitate a lui Codruţ Olaru, general de brigadă - cu o stea, în rezervă, din Ministerul Apărării Naţionale, mişcare ce a generat suspiciunea că se urmăreşte propulsarea lui Olaru la şefia Parchetelor Militare.
Ori, potrivit Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Olaru a respins cereri de recuzare a procurorilor militari, a protejat soluţia de clasare a dosarului Revoluţiei, în condiţiile în care această soluţie este total opusă şi chiar în dispreţul hotărârilor CEDO cu privire la dosarul crimelor din decembrie '89, susţine Asociaţia 21 decembrie 1989. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici