Alţi 1.667 de eroi ai Revoluţiei decoraţi de Iohannis. Printre ei şi câţiva parlamentari
alte articole
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind conferirea titlului de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant" unui număr de 1.667 de persoane.
Printre ei apar şi nume cunoscute precum parlamentarii Eugen Nicolicea (UNPR), Bogdan Niculescu-Duvăz (PSD), Petru Movilă (PNL), Niculae Mircovici (minorităţi), sau preşedintele de onoare al echipei de fotbal "Steaua", Helmuth Duckadam şi scriitorul Valentin Hossu-Longin (care este acuzat că înainte de '89 a colaborat cu Securitatea - n.r.).
Şeful statului mai decorase anterior, în două tranşe, alţi 1.288 de revoluţionari, ajungându-se acum la un total de 2.955 de persoane.
Preşedintele "Asociaţiei 21 decembrie 1989", Teodor Mărieş a explicat anterior, pentru Epoch Times, că a fost modificată Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei printr-o ordonanţă de urgenţă care a instituit un nou titlu - cel de "Luptător cu Rol Determinat în Revoluţia Română".
"Cei care au avut până acum titlul de "Luptător cu merite deosebite în Revoluţia din decembrie 89" li s-a cerut să îşi depună certificatul, cererea şi documentaţia care a mai fost prevăzută în ordonanţă - un dosar practic - pentru a fi verificat în vederea acordării noului titlu", a declarat Teodor Mărieş.
Deşi sunt două, trei nume problematice (printre primii revoluţionari decoraţi - n.r.), cum ar fi cel al lui Gelu Voican Voiculescu, legea are şi partea ei bună, consideră Mărieş, în sensul în care militarii care au tras în oameni la Revoluţie au fost eliminaţi din prevederile acesteia.
"În sfârşit, au fost eliminaţi din lege militarii care au tras până în 22 şi după 22. Sigur, până în 22 din ordinul comandantului suprem Nicolae Ceauşescu, după 22 din ordinul lui Ion Iliescu, erijat în comandant. El practic s-a erijat în comandant al armatei şi bineînţeles conducător al ţării. Eu am refuzat în anii '90 să ridic certificat de luptător pentru că nu am acceptat să-l iau din mâna criminalilor", a subliniat Mărieş.
Din cele 12.000 de persoane care deţineau înainte titlul de "Luptător cu merite deosebite în Revoluţia din decembrie '89", puţin peste şase mii au depus cerere de preschimbare a titlului.