PCRM: Salariile unor demnitari publici depăşesc de zeci sau sute de ori salariul mediu pe economie

Finanţe. (Bani, lei) Moldova (facebook.com)
Maria Maevschi
15.06.2018

Conducătorii unor instituţii publice din Republica Moldova au salarii care depăşesc de zeci sau în unele cazuri de sute de ori salariul mediu pe economie, care, începând cu data de 21 iulie 2017, constituia 5600 lei, au menţionat deputaţi ai fracţiunii Partidului Comuniştilor în timpul şedinţei Parlamentului din 14 iunie.

Mai mult decât atât, aceştia au menţionat că au înregistrat la data de 18 decembrie 2015 un proiect de lege care era menit să reglementeze problema salariilor şefilor instituţiilor publice. Conform prevederilor regulamentare, acest proiect de lege a devenit nul având în vedere că reprezentanţii majorităţii parlamentare nu au acceptat până acum să îl includă în ordinea de zi a Parlamentului.

”Dat fiind faptul că problema încă mai persistă şi se agravează, pentru că salariile acestor persoane se măresc, la data de 1 martie anul curent am reînregistrat acest proiect de lege”, a declarat deputata PCRM, Inna Şupac.

Aceasta a punctat că proiectul de lege propus are două poziţii foarte clare:
- salariile lunare ale unor conducători ai autorităţilor publice, al căror buget este aprobat de către Parlament, Guvern, sau au un buget autonom, nu vor depăşi 95 la sută din salariul lunar al persoanelor cu funcţia de demnitate publică de competenţa cărora este numirea acestora;

- mărimea maximă a premiilor pentru angajaţii autorităţilor publice, al căror buget este aprobat de Parlament, Guvern sau au un buget autonom, nu poate depăşi anual cuantumul a şase salarii lunare de bază.

În context, comuniştii au specificat că guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, ar fi cel mai bine plătit demnitar din Republica Moldova, întrucât potrivit declaraţiei sale de avere pentru anul 2017, dânsul a avut puţin peste 100 mii lei lunar ceea ce depăşeşte 5000 euro; directorul Autorităţii Aeronautice Civile, Iurie Armaş, este remunerat lunar cu 68 mii lei, iar directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Tudor Copaci, a ridicat în anul 2017 un salariu lunar de aproape 60 mii lei etc.

”Din păcate şi în mod paradoxal constatăm că reprezentanţii majorităţii parlamentare, în special Partidul Democrat, nici nu a dorit să discute această problemă în ordinea de zi. Se pare că dumnealor nu sunt cointeresaţi în rezolvarea acestei probleme. Nu cumva din cauză că sunt anume oamenii lor sunt puşi în aceste instituţii şi cumva ei le-au dat garanţii că salariile lor nu vor fi schimbate, decât dacă vor fi majorate?”, a conchis Şupac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor