Sondaj: În R. Moldova toate instituţiile publice sunt corupte

Majoritatea respondenţilor sondajului despre percepţia corupţiei cred că lupta anticorupţie este ineficientă şi că justiţia din RM nu este independentă, fiind subordonată intereselor politice.
Corupţia în Moldova (facebook.com)
Ştefan Sârbu
14.06.2018

Fiecare al doilea moldovean consideră că nu există nici o instituţie publică în Republica Moldova care să nu fie coruptă. Concluzia vine în urma unui sondaj despre percepţia corupţiei realizat recent de Centrul Civis la comanda Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.

Respondenţii studiului sunt de părerea că Parlamentul, Guvernul, partidele politice, poliţia şi instituţiile medicale sunt printre cele mai corupte instituţii din ţară.

Autorii sondajului, citaţi de Radio Europa Liberă, au estimat că în ultimul an volumul mitei oferite funcţionarilor publici a depăşit 400 de milioane de lei, dintre care 127 de milioane au fost achitate de agenţi economici. De două ori mai mult au oferit cetăţenii. Mărimea mitei a variat între 50 de lei şi 500 de mii de lei.

Cei mai mulţi agenţi economici au recunoscut că au dat mită la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în agricultură şi la Birourile Cadastrale. În cazul cetăţenilor prevalează instituţiile medicale, urmate de poliţie, vamă şi instituţiile de învăţământ. Un simplu cetăţean a oferit de cel puţin patru ori pe an mită, iar un agent economic de cel puţin şase ori.

Potrivit expertului Centrului Civis Ruslan Sinţov, deşi ambele categorii de respondenţi au spus că nu ar tolera actele de corupţie, o analiză mai aprofundată a datelor arată contrariul. Pentru mulţi dintre cei chestionaţi e o normalitate să ofere plăţi informale medicilor, poliţiştilor sau altor prestatori de servicii publice.

Sondajul mai arată că fiecare al patrulea intervievat preferă să apeleze la relaţii de rudenie sau la favoruri atunci când interacţionează cu instituţiile publice, iar opt din zece respondenţi cred că lupta împotriva corupţiei este ineficientă şi că justiţia nu este independentă, fiind subordonată intereselor politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor