"Paznicul de noapte." De veghe lângă Guvern

Loredana Diacu
07.05.2017

alte articole

Călin Andrei (Alexandru Socol - bSk)
Loredana Diacu
07.05.2017

Stârnite de adoptarea noaptea, ca hoţii, a OUG 13, demers care pentru mulţi români a reprezentat dovada clară că pentru Putere prioritară este apărarea corupţilor, nu munca în folosul românilor, protestele #rezist se desfăşoară practic non stop de 96 de zile în Piaţa Victoriei din Bucureşti. În permanenţă, în Victoriei este cineva, pentru ca guvernanţii să nu uite că au societatea civilă în coaste iar cei de acasă să ştie că lupta anticorupţie este departe de a se fi sfârşit.

Unii dintre cei care au devenit, să spunem aşa, una cu Piaţa, este Călin Andrei, un tânăr ce şi-a asumat rolul de "paznic de noapte" al Pieţei Victoriei. Noapte de noapte, după ce protestatarii rezist pleacă acasă, Călin vine în Victoriei unde stă până la ziuă. Aşa, lângă Guvern este tot timpul cineva.

Paznicul de noapte

"Eu, personal, mi-am asumat rolul de paznic de noapte şi responsabil pentru Piaţa Victoriei începând de pe data de 1 aprilie. Adică am zis: 'de astăzi, pe timp de noapte eu sunt şef.' De ce asta? Ca să nu se mai facă legitimări, să scap o grămadă de procese verbale, mie îmi plac copacii, nu vreau să îi taie pentru hârtie.

Paznicul de noapte (Facebook)
Paznicul de noapte (Facebook)

Din 1 aprilie, nu stiu să se fi dat vreo amendă în piaţă, s-au mai făcut câteva legitimări, eu am fost personal legitimat de vreo două trei ori dar aşa, de complezenţă, 'hai să facem cunoştinţă, salut, salut, ce mai zici, ce mai faci?', atât!", spune Călin.

De ce protestează Călin Andrei

"Noi, cei din Piaţa Victoriei şi în alte pieţe din România, continuăm 90 de ani de luptă contra comunismului, 90 de ani! Mai avem un pic şi facem războiul de 100 de ani, aşa cum mai avem un pic şi facem 100 de zile de Piaţa Victoriei", spune Călin Andrei, adăugând că vine în Piaţa Victoriei pentru a apăra ţara, aşa cum scrie în Constituţie.

"Art. 55 Constituţia României (mă aduce aici n.r.) Dreptul şi obligaţia de a apăra teritoriul. Scurt pe doi!", spune Călin Andrei, întrebat fiind de ce vine lângă Guvern.

Călin Andrei (Alexandru Socol - bSk)
Călin Andrei (Alexandru Socol - bSk)

Unde este atacul? Răspunsul este evident, crede protestatarul:

"Păi hai să ne gândim. Suntem ţara care este depopulată, ca Siria, ţară de conflict. Suntem singura ţară din Europa care vindem pământ străinilor, în toate celelalte se concesionează. De 28 de ani ne conduc o parte dintre comuniştii vechi însă cu totul alte interese decât comuniştii din ultimii 20 de ani de regim Ceauşescu. Se umblă la pilonii pentru dezvoltare durabilă: sănătate, învăţământ, educaţie. Educaţie, sănătate şi cercetare, chestii de genul ăsta.

Am ajuns să nu mai fim o naţie, să fim o populaţie care depopulează un teritoriu. Ţară am încetat să mai fim de ceva vreme, suntem o colonie şi asta nu o spun eu, o zic alţii cu doctorate. Armata noastră este minusculă, avem restul de armată care luptă pe frontul NATO, în momentul de faţă zona tampon e Moldova...", expune Călin Andrei motivele pentru care crede că ţara este sub atac şi trebuie apărată.

Despre Călin Andrei

Călin Andrei are ştate vechi de protestatar. E, cum ar veni, genul de om care refuză să se lase digerat în burta sistemului, să accepte minciuna ca normă. A început să iasă în stradă în 2012, la protestele anti-Băsescu, proteste catalogate de presă drept cele mai violente de la mineriada din iunie '90, în timp ce protestatarii au acuzat apariţia "agenţilor provocatori" în rândurile lor.

"În 2012 m-a scos curiozitatea să văd ce anume din ce văd eu în stradă ajunge în presă. Nimic. Aveam eu probleme de vedere. În presă s-a dat 'au ars două maşini, domne, incendiază lumea la Unirii', ce maşini? Un Oltcit şi o Dacie papuc, valoare reală 2000 de lei la fier vechi, plus că papucul l-am văzut şi era întors pe dos, atunci nu înţelegeam de ce e portbagajul dedesubt şi de ce e întors cu capul în jos? Am întrebat şi eu unu, doi, trei, cinci până când mi-a răspuns unu’ din Legiune: 'Vezi că se întorc pe dos să ardă mai frumos', deci ăla care a întors-o pe dos sigur nu era protestatar.

Pot înţelege ca un om sau mai mulţi oameni să fie atât de indignaţi să dea foc la maşini, dar cu siguranţă nu o să îşi rupă cocoaşa să le întoarcă", rememorează Călin.

De profesie, Călin este muncitor necalificat în construcţii, pe bază de pietrărie. "Tata e pietrar, ucenic de pietrărie, poţi să îmi spui aşa, sunt cei mai mulţi bani cinstiţi pe care i-am câştigat până acum", spune Călin.

Spre deosebire de mulţi protestatari, Călin Andrei nu luptă pentru democraţie ci pentru dreptul la liberă exprimare, pentru care s-a vărsat sânge în '89.

"Democraţia, de ce nu cred în ea? Suntem 10 oameni din varii domenii şi ne apucăm să votăm ce bisturiu o să folosească un chirurg, asta e democraţia sau cel puţin aşa se aplică. Eu sunt pentru libertatea de exprimare, m-a scos în stradă în 2012 curiozitatea, am rămas în stradă pentru că nu mi-a plăcut deloc circul făcut de Băsescu, cred în implicare şi răspunderea fiecăruia.

Libertatea nu este un drept ci asumarea unor riscuri. Dreptul nostru la liberă exprimare pe care nu îl folosim nici măcar pe o fracţiune din cât ar trebui să îl folosim, ne-a fost făcut cadou şi a fost plătit cu sânge, mi se pare de datoria mea să vărs sânge ca următorul care vine după mine să aibă un pas făcut gata, cum l-am avut eu p-ăsta", declară "paznicul de noapte".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor