Pavel Hodorkovski: „Eliberarea tatălui meu este în mâna d-lui Putin”
alte articole
Laureata Nobelului pentru Pace, Aung San Suu Kyi, care se află într-o vizită de trei zile la Paris, s-a întâlnit la iniţiativa ambasadorului pentru drepturile omului, François Zimmeray, cu Pavel Hodorkovski, fiul fostului magnat rus aflat în prezent la închisoare, Mihail Hodorkovski. În numele tatălui său, acesta i-a înmânat militantei pentru drepturile omului o scrisoare, scrie revista franceză Le Nouvel Observateur, care publică un interviu cu Pavel Hodorkovski în ediţia de vineri.
'Doream să stabilesc o legătură între Aung San Suu Kyi şi tatăl meu, deoarece el este foarte impresionat de realizările ei. El speră să poată coresponda cu ea, să-şi împărtăşească experienţele, mai ales experienţa pozitivă a lui Aung care a contribuit la schimbarea paşnică a ţării ei, modul în care a reuşit să convingă guvernul să accepte reformele', a declarat Pavel Hodorkovski, care trăieşte în prezent la New York.
În legătură cu tatăl lui care îşi ispăşeşte condamnarea într-o închisoare din Rusia, Pavel spune că acesta nu se plânge niciodată de condiţiile de detenţie. 'A fost mutat în foarte multe penitenciare, în estul Siberiei, la Moscova, acum este într-o închisoare din nordul extrem, la o distanţă de 7.000 km de Sankt-Petersburg. A avut deci ocazia să cunoască diferite condiţii de detenţie şi ştie că mulţi deţinuţi suferă mai mult ca el şi nu beneficiază de aceeaşi atenţie care îi este acordată lui. Joi a împlinit 49 de ani şi a fost a noua aniversare sărbătorită după gratii. Sper să vorbim la telefon în curând, are dreptul să dea un telefon o dată pe an', a adăugat Pavel.
Pavel a precizat, de asemenea, că tatălui lui i-au fost aduse recent şi alte acuzaţii şi că atunci când Medvedev era preşedinte, Putin lua toate deciziile legate de soarta tatălui lui. Deci, venirea lui Putin la putere nu va aduce vreo schimbare în favoarea lui Mihail Hodorkovski, potrivit fiului acestuia. 'De fapt, totul depinde de protestele societăţii civile. Există manifestaţii pentru eliberarea deţinuţilor politici, dar totul depinde de capacitatea lor de a deveni mai intense. Eliberarea tatălui meu este în mâna domnului Putin. Sper că se va întâmpla în curând, dar în principiu mai are patru ani de executat. El ar urma să fie eliberat în octombrie 2016', a precizat Pavel.
Franţa nu are o poziţie foarte clară în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului în Rusia. Referitor la acest aspect, Pavel Hodorkovski a spus: 'Sperăm într-o poziţie mai fermă legată de drepturile omului la nivel guvernamental, dar eu sunt foarte recunoscător societăţii franceze, deoarece am avut un sprijin foarte puternic din partea unor lideri ai societăţii civile, precum Bernard-Henri Levy, André Glucksman, Enki Bilal sau fostul ministru de externe Bernard Kouchner. Toţi l-au sprijinit pe tatăl meu fiecare în felul lui. Primim multe semne de susţinere din Franţa şi suntem recunoscători pentru acest lucru'.
Pavel speră să se întâlnească şi cu ministrul de externe, Laurent Fabius, deoarece el crede că guvernul socialist este mai în măsură să adopte poziţii ferme cu privire la drepturile omului, 'pentru că în Rusia sunt mult mai mulţi deţinuţi politici aşa cum e şi tatăl meu'. 'Persoanele pe care le-am menţionat mai sus au semnat, de altfel, o scrisoare deschisă pentru d-l Putin cerând eliberarea a 34 de deţinuţi politici, scrisoare publicată în Le Monde', a adăugat Pavel Hodorkovski.
Referindu-se la faptul că Statele Unite au reacţionat ferm la moartea în închisoare a lui Serghei Magnitski, Pavel afirmă că îşi spune mari speranţe în demersul american. 'Există un proiect de lege american care prevede sancţionarea celor care s-au făcut răspunzători de încălcarea drepturilor omului în Rusia. Sper că această lege, denumită legea 'Serghei Magnitski', va fi adoptată şi în dreptul european. Ea ar avea şi mai mare greutate dacă ar fi adoptată în lumea întreagă', a spus Pavel Hodorkovski.