Soarta lui Hhodorkovski - un test pentru lipsa de transparenta de la Kremlin

Promisiunile presedintelui Dmitri Medvedev de a reforma Rusia vor fi puse la test miercuri, cand magnatul inchis in Siberia, Mikail Hodorkovski, va apare in fata curtii pentru a infrunta o condamnare suplimentara de inca sase ani in inchisoare.
Ziarişti şi suporteri aşteptând la intrarea in tribunalul moscovit care îl judeca pe Hodorkovski, 15 decembrie 2010 (Alexey SAZONOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
15.12.2010

Promisiunile presedintelui Dmitri Medvedev de a reforma Rusia vor fi puse la test miercuri, cand magnatul inchis in Siberia, Mikail Hodorkovski, va apare in fata curtii pentru a infrunta o condamnare suplimentara de inca sase ani in inchisoare.

Un judecator va incepe sa citeasca verdictul, aratand daca Medvedev are vointa si puterea de a schimba una din cele mai disputate decizii ale presendentiei de opt ani a lui Vladimir Putin: trimiterea in inchisoare a lui Hodorkovski, cel mai bogat om al Rusiei la momentul respectiv.

Dar o decizie clara ar putea dura cateva saptamani, din cauza numarului de documente pe care judecatorul Viktor Dailkin trebuie sa le citeasca ca parte a verdictului.

Daca fostul magnat este gasit vinovat, ar insemna ca "nu poate exista speranta de schimbare in aceasta tara", dupa cum a afirmat comentatorul politic Leonid Radzikhovsky pentru radio Ekho Mosvky, citat de Reuters.

Pe de alta parte, o achitare a lui Hodorkovski, dat fiind ridicolul acuzatiilor aduse de Kremlin in cel de-al doilea proces intentat fostului oligarh, nu va insemna ca au inceput schimbari in Rusia, cau ca Justitia a devenit mai putin corupta.

Soarta lui Hodorkovski, asteptat sa apara in tribunal inauntrul custii de sticla, este atat de incarcata politic incat avocatii spun ca va fi decisa de Kremlin direct, si nu de tribunal.

Putin, cel mai puternic politician al Rusiei, domina ceea ce oficialii numesc tandemul cu Medvedev, cu toate ca pe hirtie potul pe care il ocupa este subordonat presedintelui. Ambii sustin ca nu stiu daca vor candida pentru presedentie in 2012.

Medvedev a emis planuri ambitioase de modernizare a Rusiei si imbunatatire a sistemului legislativ, dar progresele sunt slabe, mai ales datorita cercurilor de putere asociate cu Putin si fostul KGB, numite generic „siloviki” .

Esecurile in porocesul de democratizare a Rusiei au produs atata dezamagire incat criticii Kremlinului resping apelurile considerandu-le drept o perdea de promisiuni sub care continua nestingherita conducerea lui Putin.

Verdictul si sentinta in cel de-al doilea proces intentat lui Hodorkovski vor fi monitorizate indeaproape, deoarece sentinta lui curenta, de opt ani, pentru o asa-numita frauda de scara larga si evaziune fiscala, se va incheia in octombrie 2011, la mai putin de sase luni de alegeri.

Hodorkovsky, al carui imperiu de afaceri Yukos producea odinioara mai mult petrol decat Qatar-ul, si care planuia sa-si construiasca propriile conducte de petrol pentru a scapa de controlul exercitat de Kremlin, a fost arestat pe 25 octombrie 2003 pe un aeroport siberian de catre ofiteri inarmati si mascati apartinand politiei secrete.

Arestul sau a fost urmat de o campanie de vanzarea a companiei sale Yukos, la preturi de nimic, catre apropiati ai lui Putin si ai grupuluil siloviki, marcand inceputul unei politici dure aplicata de Putin.

Testul Kremlinului

Procurorii au cerut un termen suplimentar de inchisoare de sase ani pe acuzatia de furt de petrol in valoare de 27 de miliarde de dolari din sucursalele Yukos in perioada 1998-2003, motivand ca Hodorkovski a cumparat petrol de la sucursale sub pretul pietii — o acuzartie ridicola dat fiind ca procedura era standard la vremea respectiva pentru marile companii petroliere. Sentinta, daca va fi acordata, il va tine pe magnat in inchisoare pana in 2017.

Danilkin va incepe sa citeasca verdictul la ora 7:00 GMT pe 15 decembrie la tribunalul Hamovnicheski din Moscova, dar analistii spun ca decizia finala va veni din partea Kremlinului.

Hodorkovski sustine ca este victima oficialilor corupti de sub conducerea lui Putin care se temeau de ambitiile sale politice si doreau sa ii sape imperiul de afaceri. El a evitat sa-l denunte direct pe Putin, difuzand in general responsabilitatea in discursurile sale.

Putin a jucat cartea acuzatiilor de tip comunist, comparandu-l pe Hodorkovski cu gangsterul Al Capone si a acuzat proprietarii Yukos ca au comandat crime. Orice decizie de achitare a lui Hodorkovski ar putea fi interpretata drept o slabiciunie a mainilor de fier puternice.

Cu toate acestea arestarea lui Hodorkovski este o capcana pentru Putin. Daca Putin sau Medvedev inmoaie sentinta, vor apare drept slabi in ochii grupului de "silovki". Daca nu fac acest lucru, atunci ei vor avea probleme de credibilitate in Occident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor