Turneu european istoric al liderei opoziţiei birmaneze, Aung San Suu Kyi
alte articole
Laureata premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi şi-a început joi turneul european, după 24 de ani de luptă paşnică pentru democratizarea ţării sale Myanmar, condusă de peste cinci decenii de un regim militar feroce. Acest turneu este posibil graţie procesului de reforme care remodelează autocraţia birmaneză, de la dizolvarea ultimei junte militare şi trecerea puterii în mâinile unui guvern afiliat, la 30 martie 2011, notează joi ziarul ABC.
Turneul militantei începe într-un moment în care guvernul prezidat de fostul general Thein Sein încearcă să înfrâneze valul de violenţă interconfesională din vestul ţării, soldat cu moartea a şapte persoane. Suu Kyi va explica în Europa cheile schimbării din Myanmar şi viitorul populaţiei sale, pe lângă clarificarea etape din viaţa ei din ultimele decenii, precum detenţia din 2003 şi cum a trăit 'revoluţia şofranului', a călugărilor budişti, din 2007. Lidera opoziţiei, care va împlini zilele acestea 67 de ani, îşi începe turneul în Elveţia, va continua în Norvegia şi Marea Britanie şi se va încheia în Franţa.
La Geneva, este aşteptată joi la o conferinţă a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), la care asistă peste 4.000 de reprezentanţi de guvern şi de sindicate precum şi delegaţi ai celor 184 de ţări membre ale organismului. Suu Kyi va pleca două zile mai târziu la Oslo, unde îşi va citi discursul de acceptare a premiului Nobel pentru Pace, acordat în 1991 şi pe care nu a putut să-l primească aflându-se atunci în arest domiciliar, care a durat din 1989 până în 1995.
Medalia, diploma şi cele zece milioane de coroane suedeze (1,25 milioane de dolari) au fost înmânate atunci soţului său, Michael Aris, şi celor doi fii, Alexander (născut în 1973) şi Kim (1977). Profesorul Aris, pe care l-a cunoscut când a urmat cursurile de Filosofie, Ştiinţe Politice şi Economice, la Saint Hugh's College din Oxford, între 1964 şi 1967, a murit de cancer în 1999, fără să-şi fi luat adio de la soţia lui. Bono, liderul trupei irlandeze U2, îi va înmâna lui Aung Suu Kyi, la 18 iunie la Dublin, premiul de Ambasador al Conştiinţei din 2009, maxima distincţie acordată de Amnesty International.
'Doamna', cum o numesc susţinătorii ei, va pronunţa un discurs în faţa celor două camere reunite ale Parlamentului britanic, la 21 iunie la Westminster Hall, onoare rezervată unor personalităţi precum Nelson Mandela sau Papa Benedict al XVI-lea. Iar Universitatea Oxford îi va înmâna diploma de doctor onorific acordat în 1993. Prezenţa liderei opoziţiei birmaneze în Marea Britanie are şi o latură personală, pentru că se va întâlni cu copiii ei şi îşi va cunoaşte nepoţii. Kim fiul cel mic a fost în Myanmar anul trecut şi a stat o perioadă cu mama sa în casa familială din fosta capitală Rangun. Ultima etapă a turneului va fi Franţa, între 26 şi 29 iunie unde, printre altele, se va întâlni cu preşedintele François Hollande.
Turneul are loc după prima vizită a ei în străinătate, în Tailanda, la sfârşitul lunii mai, unde a participat la un for economic şi i-a vizitat pe refugiaţii birmanezi din exil. Suu Kyi a cerut la Bangkok ajutor internaţional pentru a consolida procesul de reforme democratice şi a contracara sărăcia populaţiei prin educaţie şi locuri de muncă şi a instaura reconcilierea naţională cu minorităţile etnice. 'Ceea ce vrem, este să ameliorăm situaţia din Myanma în folosul nu al unui individ, grup sau organizaţie, ci al tuturor', a spus ea când şi-a ocupat locul de deputat în Parlament.