Hodorkovski a depus cerere de eliberare anticipată din detenţie

Fostul boss al companiei Iukos, Mihail Hodorkovski, vorbind in boxa acuzatilor, imediat dupa verdictul primit pe 30 decembrie 2010, in cel de-al doilea proces politic al sau (DMITRY KOSTYUKOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
31.05.2011

Fostul om de afaceri rus Mihail Hodorkovski, un critic vehement al Kremlinului, a depus cerere pentru a fi eliberat anticipat din închisoare.

El ar fi înaintat cererea vineri, potrivit site-ului khodorkovsky.ru, al susţinătorilor săi.

Arestat în 2003 pentru că ar fi furat petrol de la propria sa companie, Hodorkovski poate fi eliberat condiţionat, pentru că şi-a ispăşit jumătate din sentinţa de 13 ani.

Săptămâna trecută, o Curte de Apel din Moscova a confirmat condamnarea sa pentru fraudă, dar i-a redus sentinţa cu un an.

Primul său apel pentru eliberare condiţionată, depus în 2008, a eşuat.

Hodorkovski, fondatorul companiei petroliere Iukos şi la un moment dat cel mai bogat om de Rusia, îşi va încheia pedeapsa în 2016.

"Din cei 13 ani la care am fost condamnat, am servit peste şapte şi jumătate. Nu îmi admit vina, deoarece disput în continuare verdictul instanţei", a scris fostul om de afaceri în apelul depus vineri.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului urmează să prezinte marţi un aviz privind eventuala încălcare a drepturilor lui Hodorkovski după arestare. Avocaţii săi au protestat faţă de condiţiile de detenţie.

Ei susţin şi că procesul său a fost motivat politic. Hodorkovski a fost considerat la un moment dat un potenţial rival pentru Vladimir Putin, fost preşedinte şi actual premier rus.

Şi asociatul lui Hodorkovski, Platon Lebedev, a depus o cerere similară pentru eliberare anticipată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor