Paturile de bronzat cresc riscul cancerului de piele

Expunerea la lumina UV provenită de la soare sau de la paturile solare poate deteriora ADN-ul din melanocite
Expunerea la lumina UV provenită de la soare sau de la paturile solare poate deteriora ADN-ul din melanocite (Donald Miralle / Getty Images)

Patul de bronzat, un pericol pentru sănătatea umană care începe să fie luat în serios, a fost interzis în Australia din cauza incidenţei crescute a cancerului de piele.

Autorităţile americane au în vedere să-l interzică, iar Australia tocmai a făcut-o. Iubitorilor bronzului le rămâne doar nisipul moale din Sydney, dar le va lua mai mult timp şi o mulţime de precauţie ca să obţină bronzul dorit, în timp ce patul de bronzat comod şi rapid va rămâne o dorinţă interzisă, dăunătoare ca fumul unei ţigări. Interdicţia provine din faptul că ţara are cea mai ridicată rată a îmbolnăvirilor cu cancer de piele din lume: în Australia noile cazuri de cancer de piele constituie 80% din numărul total de tipuri de cancer diagnosticate în fiecare an. Numai în 2011 au murit 2.000 de persoane, conform celor mai recente date transmise de Australia's Cancer Council, raporte de Wall Street Journal. Acestea nu ar fi datorate numai „găurii de ozon”, la care Australia este deosebit de vulnerabilă şi responsabilă de bolile de melanom foarte familiare australienilor.

În Australia nu se mai discută dacă baia de soare artificială face rău sau nu: printre factorii de risc de cancer, patul solar pentru bronzare se plasează la acelaşi nivel cu ţigările. În Statul Victoria a fost aprobată o interdicţie în saloanele de frumuseţe care va fi extinsă până la sfârşitul acestui an.

Toate ţările în care bronzul este o plăcere şi o datorie de a menţine imaginea 12 luni din 12, au introdus de fapt acesta problemă: în Statele Unite, California şi Vermont interzic folosirea acestor echipamente de bronzare minorilor de 18 ani, o măsură care ar putea fi extinsă la nivel federal, conform declaraţiilor făcute de către Ministerul Sănătăţii american, în luna mai. Brazilia, de asemenea, are în vedere declararea lor în afara legii.

În Statele Unite, cifrele sunt de speriat şi acest lucru nu numai din cauza tradiţionalei „găuri de ozon” care face ca soarele de astăzi să fie mai periculos decât era în trecut. Printre tinerii cu mai puţin de 30 de ani, există o incidenţă tot mai mare de melanom, cea mai periculoasă formă de cancer. În 2010 cancerul de piele a constituit aproape jumătate din totalul tumorilor, potrivit unui studiu al The Journal of the American Medical Association-Dermatology. Iată de ce se aşteaptă noi măsuri, iar US Food and Drug Administration a propus deja producătorilor acestor aparate de bronzare să afişeze o avertizare pe echipamentele lor şi pe materialele promoţionale.