Razele ultraviolete artificiale sunt "la fel de periculoase ca şi arsenicul"

Epoch Times România
30.07.2009

Centrul de cercetare asupra cancerului al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a clasificat razele ultraviolete (UV) artificiale în categoria celor mai periculoase elemente cu potenţial cancerigen, la acelaşi nivel cu tutunul, scrie ziarul francez Le Figaro.

Cei care preferă bronzarea în cabine speciale trebuie să ştie că se expun unui foarte mare risc. Până acum, experţii considerau UV din aceste cabine ca elemente cancerigene "probabile". Acum, au fost clasate printre cele mai periculoase elemente cancerigene de către Centrul de cercetare asupra cancerului (CIRC) al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). După analizarea a 20 de studii diferite, CICR a clasificat riscul lor mortal în aceeaşi categorie cu arsenicul şi gazul muştar (iperita).

CIRC a ridicat nivelul, clasând razele ultraviolete artificiale la nivelul 1, pentru toate tipurile, la fel de cancerigene ca şi tutunul. "Expunerea la UV artificiale înaintea vârstei de 30 de ani creşte cu 75% riscul de melanom", forma cea mai agresivă de cancer de piele, indică CICR. "Mai mult, o serie de studii arată o asociere între bronzarea artificială şi melanomul ocular", potrivit aceleiaşi surse.

"Trebuie să se amintească oamenilor riscul la care se expun în cabinele de bronzare", subliniază Vincent Cogliano, cercetător în cadrul agenţiei. "Sperăm că se va schimba cultura dominantă astfel încât adolescenţii să nu mai considere necesar să recurgă la saloanele de bronzare." Dar centrul de cercetare oferă doar o părere ştiinţifică, "agenţiile sanitare naţionale sunt cele care trebuie să ia deciziile pe care le consideră necesare", adaugă acesta.

Dermatologii britanici şi francezi au salutat decizia, chiar dacă nu solicită interzicerea solarelor. "Soluţia nu este de a interzice, ci de a informa", precizează Georges Reuter, preşedintele Sindicatului francez al dermatologilor (SNDV). "Cel mai mare risc este pentru cei care fac asemenea şedinţe de bronzare de-a lungul unui an întreg", precizează acesta. Potrivit lui, limita ar fi de zece şedinţe de bronzare pe an. "Alt risc este legat de proasta supraveghere a instalaţiilor", adaugă Georges Reuter. Atunci când tuburile care produc UV îmbătrânesc, ele emit o lumină chiar şi mai periculoasă, precizează el. Pentru a avea un ten bronzat, dermatologul recomandă mai degrabă folosirea produselor autobronzante.

La rândul ei, Asociaţia producătorilor de paturi ultraviolete a afirmat că riscul de a dezvolta un cancer al pielii este legat de "supraexpunerea" la raze UV şi că "80% dintre utilizatori sunt conştienţi de aceste riscuri, majoritatea nedepăşind douăzeci de şedinţe pe an". Ceea ce înseamnă deja mai mult cu zece faţă de limita recomandată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor