PHUKET - perla Tailandei

Plajă pe insula Phuket din Tailanda. (FREDERIC J. BROWN / AFP / Getty Images)
Simona Milea
27.03.2013

Phuket, care în anii ‘60 şi ‘70 era ascunzătoarea călătorilor ce căutau un loc liniştit la soare şi unde totul era ieftin, acum este una din destinaţiile favorite ale europenilor de clasă medie, ce în mare parte caută ceva asemănător. Caută soare, plajă şi un loc de odihnă în lunile de iarnă, într-un paradis excepţional. Oricare dintre persoanele ce au vizitat aceste plaje acum 30 de ani, vor avea o reacţie surprinzătoare văzând multe hoteluri, baruri şi restaurante.

Phuket, cea mai mare insulă din Tailanda, cu 48 de km lungime şi 21 de km lăţime, este aşezată în sudul Tailandei, la vest are litoralul Mării Andaman, iar la sud este legată de provincia Phang Nga printr-o pereche de poduri rutiere. Aici găsim stânci de calcar, plaje cu nisip alb, golfuri liniştite şi păduri tropicale. Cea mai bună perioadă aici este din noiembrie până în februarie, când vă puteţi bucura de cer senin, de briza proaspătă a mării şi de apa cristalină, temperaturile fiind de 23-33 oC. Există şi un sezon ploios, din mai până în octombrie, când turiştii nu se înghesuie.

Cu toate că marea majoritate a turiştilor se concentrează către trei plaje, unde găsesc toate serviciile ce le doresc, o bună parte a insulei rămâne relativ intactă. Cei ce doresc baruri, hoteluri de toate categoriile, cât şi alte tipuri de oferte, trebuie să-şi dirijeze paşii la Patong, Karon sau Kata, plaje de vis situate în apropiere de ecuator, unde poţi uita de griji şi muncă.

Phuket este o destinaţie excelentă pentru practicarea sporturilor submarine, intrând în topul primelor 10 locuri din lume. Nu este nevoie de un alt motiv pentru a ajunge pe această insulă, decât acela de a te bucura de plaje, dar într-un anumit moment va trebui să ieşi să descoperi adevăratul Phuket, să-ţi aminteşti că a fost multe secole o foarte importantă bază comercială pentru navigatori arabi, indieni, chinezi şi portughezi, ce soseau încărcaţi cu toate tipurile de mărfuri, căutând cositorul şi cauciucul ce au făcut insula faimoasă.

Trebuie să recunoaştem că a rămas puţin din trecutul colorat, în care se amestecau rase şi culturi diverse. Vestigiile sunt reprezentate de arhitectura sino-portugheză a oraşului Phuket, ce era capitala insulei. Se pot găsi străzi cu clădiri ridicate în secolul trecut de baronii chinezi ai cositorului şi cauciucului, care încă se mai conservă. Cele mai spectaculoase clădiri sunt ocupate de bănci, birouri ale companiilor aeriene, cât şi anumite spaţii comerciale. Case asemănătoare se găsesc în Singapore, Macao şi în unele locuri din Malaezia.

Zona comercială din Ranong Road se animă în primele ore ale zilei, între ţesături colorate şi tradiţionalii pantaloni ai pescarilor din zonă. La câţiva metri se găseşte Put Jaaw, un templu taoist chinezesc, ce este cel mai vechi din oraş. A fost construit acum câteva secole în onoarea lui Kuan Im, zeiţa îndurătoare. Mai există şi alte temple, cum ar fi Jui Tui, de asemenea taoist, ce slăveşte pe Kiu Wong, zeul vegetarienilor. Iar zeiţa mării protejează marinarii din templul său Sanjao Sam Sam.

Gândindu-ne la templele din Tailanda în general, nu putem să nu-l amintim pe cel mai important, care este Templul lui Buddha de Smarald, din Bangkok, ce găzduieşte cea mai respectată imagine a lui Buddha din Tailanda cât şi Panteonul Regal - un pavilion folosit pentru păstrarea statuilor regilor decedaţi din dinastia Chakri. Situat în spatele Templului lui Buddha de Smarald găsim cel mai mare templu din - Templul Wat Pho sau „templul lui Buddha culcat”, faimos pentru imensa statuie a lui Buddha în poziţie culcată, acoperită cu foiţă de aur şi având 15m înălţime şi 46m lungime, din care picioarele au o lungime de 3m iar tălpile îi sunt frumos încrustate cu sidef. Tot în Bangkok, Templul Wat Traimit este celebru pentru statuia Buddha de Aur - o statuie realizată din aur masiv, înaltă de 3m şi care cântăreşte 5 tone şi jumătate.

La nord de Bangkok, în Ayutthaya, fosta capitală a statului triburilor thai şi capitala provinciei Phra Nakhon Si Ayutthaya, întâlnim alte câteva temple minunate ca: Templul Wat Mongkol Borpith, Templul Wat Phra Srisanpetch şi Templul Wat Yai Chai Mongkol.

În Phuket marea este tot timpul prezentă, când ieşi pentru un tur al insulei. Lângă oraş, pe plaja Rawai, se întâlnesc comunităţi de pescari care se mai dedică şi astăzi căutării perlelor. Aceştia sunt de origine birmaneză, malayeziană, fiind numiţi „ţiganii mării”, dar ei preferă numele de „noi tailandezi”. Mai la nord, în insula Naga Noi, există o prosperă industrie de perle cultivate. Munca constă în a forţa procesul natural, introducând mici pietre în scoică; se spune că aici s-a obţinut o perlă de 30 de gr, fiind o perlă de cultură cotată ca cea mai mare din lume.

În partea de nord a insulei se găseşte o rezervaţie forestieră ce protejează pădurile tropicale aflate aici şi cuprinde un centru de reabilitare a gibonilor.

Un alt obiectiv surprinzător este şi Ferma de Fluturi, aflată în apropierea oraşului Phuket. O lume unică, o seră uriaşă amenajată cu bun gust în care mii de fluturi zboară liber, se aşează pe tine, îi poţi hrăni şi poţi vedea întregul proces de viaţă al acestora. Aici poţi petrece câteva ore de relaxare şi încântare.

Phuket îşi merită popularitatea datorită peisajelor inedite şi deosebit de frumoase. Munţii, pădurea tropicală, cascadele, lanurile de palmieri, plajele albicioase şi apa de culoarea cerului constituie combinaţia perfectă pentru a-i atrage pe iubitorii de frumos şi odihnă. Nu lipsesc nici viaţa culturală activă sau o viaţă de noapte bogată, la care se adaugă o gamă largă de servicii a centrelor sportive şi culturale, cum ar fi Muzeul Oceanografic sau un număr însemnat de festivaluri şi serbări. Toate acestea creează un frumos pachet, de care beneficiază an de an mii de turişti care rămân impresionaţi de tot ce văd şi tot ce li se prezintă, de la vestigii, tradiţii şi până la gastronomie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor