Câini cu covrigi în coadă? Nu. Doar aur în frunzele pomilor

Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători australieni de Ştiinţe ale Pământului. Urme de metale preţioase au fost descoperite şi în solul din jurul copacilor.
Eucalipt (VALERY HACHE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
24.10.2013

Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători australieni de Ştiinţe ale Pământului. Urme de metale preţioase au fost descoperite şi în solul din jurul copacilor.

Particule ale metalului după care aleargă omenirea au fost găsite în frunzele de eucalipt şi poate indica prezenţa unor zăcăminte mari de aur în subteran. Publicat în revista Nature Communications de grupul coordonat de Melvyn Lintern de la centrul australian de cercetare de Ştiinţe ale Pământului şi evaluarea de resurse (CSIRO), rezultatul oferă un nou mod de a localiza zăcămintele de aur, care nu necesită excavare.

Urme de aur, explică autorii, sunt uneori detectate în solul din jurul eucaliptului cât şi în frunzele acestor plante, dar fără a efectua săpături adânci este dificil de a determina dacă într-adevăr copacii cresc deasupra depozitelor sau particulele de metale preţioase au fost aduse acolo de vânt.

Dar datorită unei tehnici cu raze X, au pot fi analizate ramuri, frunze şi scoarţă de copac adunate de la unele plante de eucalipt în două site-uri din Australia. Urmele metalului preţios au fost detectate în toate probele, dar cu concentraţii mai mari în frunze. Pentru a înţelege dacă aurul absorbit a sosit transportat de vânt sau a fost extras în adâncul solului, a fost realizat un experiment în seră, în care au fost crescute plante în solul cărora au fost introduse particule de aur. S-a descoperit că plantele absorb particulele de aur prin rădăcini, în concentraţii ce nu dăunează copacului.

Ele sunt transportate mai ales la extremităţi, cum ar fi în frunze. În acest fel a fost demonstrată pentru prima dată că prezenţa de particule metalice în copaci se datorează rezervelor subterane.

Potrivit cercetătorilor, copacii eşantion cresc peste un zăcămant de aur situat la 35 de metri adâncime şi absorb particulele, în timp ce, în vremuri de secetă, caută surse de umiditate prezente în depozit. Întrucât descoperirea zăcămintelor de aur în ultimii ani a scăzut cu 45%, rezultatul s-ar putea dovedi crucial pentru dezvoltarea de noi tehnologii în localizarea zăcămintelor de aur, fără excavare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor