Patru eclipse totale de lună coincid cu sărbători biblice în Israel. Evreii îngrijoraţi [video]

„Super Luna” deasupra Oceanului Pacific, 6 mai 2012
„Super Luna” deasupra Oceanului Pacific, 6 mai 2012 (Cameron Spencer / Getty Images)

Materiale video în engleză, pe pagina originală a articolului Epoch Times România.

O eclipsă totală de lună este numită în cultura anglo saxonă – “lună sângerie”. În istorie, oamenii au privit cu teamă şi superstiţie asemenea evenimente astronomice, pe care le considerau “semne” ale vremurilor de restrişte, sau ale unor evenimente sociale majore.

Conform unei pagini NASA, în 2014 şi 2015 vor exista patru asemenea eclipse totale de lună, consecutiv, două în fiecare an. Un asemenea eveniment se numeşte tetradă, şi este extrem de rar.

Mai îngrijorător este că cele patru eclipse vor coincide cu patru sărbători biblice majore ale iudaismului.

O asemenea coincidenţă s-a observat de numai 3 ori în istoria ultimilor 500 de ani, prima oară în 1949 şi 1940, într-o vreme extrem de tulbure pentru iudaism – statul Israel fusese abia creat şi era implicat în gherile împotriva palestinienilor – şi în 1967-1868, an (1967) în care Israelul a dus un război fulger cu arabii.

Evenimentele de anul acesta vor începe pe cu o eclipsă totală de lună 15 aprilie 2014 (coincide cu sărbătoarea pascală a evreilor) urmată apoi de o altă pe 8 octombrie 2014 (coincide cu sărbătoarea religioasă Sukot). În 2015 un eveniment major este şi eclipsa de Soare de pe 20 martie 2015, urmată de o a treia eclipsă totală de lună pe 4 aprilie (paştele evreiesc) apoi o a patra eclipsă de lună pe 28 septembrie 2015 (Sukot).

Şirul de coincidenţe a şocat comunitatea rabinilor şi a ridicat în atenţia conspiraţioniştilor din toată lumea, prorocirile care se găsesc în Torah, cartea sfântă a iudaismului. Una dintre ele prevesteşte distrugerea aproape totală a Israelului.

La scurt timp NASA a retras pagina de web pe care anunţa cele patru eclipse de lună.

Îngrijorările evreilor nu sunt numai legate de eclipsele de lună, ci şi de iniţiative politice.

O altă coincidenţă face ca în luna noiembrie 2013, între Occident şi Iran a fost semnat un acord care permite uşurarea unor sancţiuni în schimbul distrugerii uranium-ului îmbogăţit, restrângerii producţiei de uraniu şi permiterii accesului inspectorilor agenţiei internaţionale.

Acordul, considerat de numeroşi politicieni israelieni (inclusiv premierul Benjamin Netanyahu) drept o greşeală istorică ce va permite Iranului să obţină bombe nucleare, va lua sfârşit în aprilie 2014.

O altă iniţiativă diplomatică din iulie 2013, între negociatorii israelieni şi palestinieni, încearcă să găsească o modalitate de obţinere a păcii şi rezolvarea conflictelor din Palestina cu ajutorul unei soluţii bi-statale – Israel şi Palestina. Runda de negocieri se va sfârşi şi ea în aprilie 2014.

Cele patru eclipse consecutive de lună au iscat în special controverse noi între evreii ortodocşi (religioşi, care respectă varianta tradiţională a iudaismului) şi cei moderni, seculari. Evreii ortodocşi se opun înrolării în armata israeliană, a războaielor duse de Israel în numele tuturor evreilor, precum şi a caracterului secular al statului Israel, afirmând că evreii seculari s-au rupt de legătura cu Iahve, Dumnezeul iudaic.