Lituania marchează cea de-a 25-a aniversare a desprinderii sângeroase de Moscova

În urmă cu 25 ani, la data de 13 ianuarie 1991, a avut loc ultima încercare a trupelor sovietice de a înnăbuşi lupta Lituaniei pentru democraţie. Anual, sunt onoraţi 14 oameni ucişi în acea zi nefastă de soldaţii şi tancurile sovietice în Vilnius.
Lituanienii aprind lumânări în ajunului celei de-a 25-a aniversări a Zilei Apărătorilor Libertăţii, în Vilnius, 12 ianuarie 2016.
Lituanienii aprind lumânări în ajunului celei de-a 25-a aniversări a Zilei Apărătorilor Libertăţii, în Vilnius, 12 ianuarie 2016. (Captură Foto)

Cu flori şi discursuri solemne, lituanienii au marcat miercuri cea de-a 25-a aniversare a unei sângeroase campanii de suprimare sovietice care a eşuat să înăbuşe lupta ţării baltice pentru independenţă.

Sute de persoane s-au adunat la Vilnius, în condiţii meteorologice de îngheţ, pentru a-i onora pe cei 14 oameni ucişi atunci când trupele şi tancurile sovietice au intrat în mulţimea de manifestanţi aflată în faţa unui turn de televiziune în 13 ianuarie 1991.

Atacurile i-au impulsionat însă mai mult pe lituanieni să îşi ceară libertatea, care a fost câştigată ulterior în acel an.

Preşedinta Dalia Grybauskaite a făcut o paralelă între acele evenimente şi conflictul dintre Ucraina şi Rusia, susţinând: “Suntem solidari cu poporul ucrainean, ai cărei reprezentanţi se află astăzi printre noi.”

Acesta a fost primul dintr-o serie de evenimente plănuite în acest an în ţările baltice pentru a comemora sfârşitul ocupaţiei sovietice.

Atacul asupra turnului de televiziune din Vilnius şi un alt atac în Letonia o săptămână mai târziu, în cadrul căruia au fost ucise 5 persoane, au reprezentat ultimul spectacol de forţă al trupelor sovietice, care au ocupat ţările baltice de la al Doilea Război Mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe