Lukoil pleacă din Lituania şi din Letonia, pe motiv de "atmosferă antirusească"

După ce a părăsit Ucraina şi Estonia, gigantul rus Lukoil iese şi de pe piaţa din Lituania şi Letonia.
(NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images)

Directorul General al companiei, Vagit Alekperov, a anunţat joi că Lukoil, numărul doi în sectorul petrolier rusesc, îşi va vinde activele din Lituania şi din Letonia, din cauza atmosferei "antiruseşti" care ar domni în cele două ţări, relatează Hotnews.

"Ne-am vândut activele din Estonia. Acum am scos la vânzare activele din Lituania şi Letonia, unde atmosfera este serios antirusească", a declarat Alekperov, citat de AFP, la televiziunea publică rusească.

Alekperov şi-a exprimat regretul că trebuie să vândă activele din cele două ţări baltice, în condiţiile în care "figurau printre cele mai bune".

Amintim că Lukoil a cedat recent cele 37 de benzinării pe care le deţinea în Estonia, iar în 2014 şi-a vândut filiala din Ucraina către austriecii de la AMIC Energy Management, după ce benzinăriile au fost blocate de militanţi naţionalişti.

În ţara noastră, Lukoil este implicat într-un uriaş scandal vizând acuzaţii de evaziune fiscală şi spălare de bani, iar statul român încearcă să recupereze un prejudiciu de 1,76 miliarde de euro.

Tot în România, mai exact în Marea Neagră, Lukoil Overseas, parte a gigantului rus, a anunţat descoperirea unui zăcământ de gaz cu un volum estimat la aproape 30 de miliarde de metri cubi.

Deşi noul zăcământ ar putea asigura consumul României la capacitate maximă pentru trei ani, realitatea este că Lukoil deţine 72% din acordul de concesiuni, Panatlantic Petroleum Ltd (tot ruşi) 18%, iar Romgaz doar 10%, influenţa românească în consorţiu fiind, astfel, infimă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe