PAS spune nu violenţei în familie: Încurajăm femeile să rupă cercul tăcerii

Organizaţia de Femei PAS va desfăşura în perioada 25 noiembrie-10 decembrie o serie de acţiuni informative privind gravitatea fenomenului de violenţă în familie şi de prevenire a violenţei şi abuzului faţă de femei.
Membri ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (The Epoch Times România)
Maria Maevschi
22.11.2017

25 noiembrie este ziua internaţională a combaterii violenţei faţă de femei. Din păcate însă, în Republica Moldova violenţa în familie, în special, violenţa împotriva femeii este un fenomen urât şi pe larg răspândit, consideră Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS).

„Statisticile recente arată că peste 60% din femei şi fete au fost expuse la o experienţă de violenţă cel puţin o dată în viaţă. La fel de grav, peste 40% din bărbaţi consideră că este firesc să-ţi baţi femeia. Doar 12% din cazurile de violenţă în familie sunt raportate şi foarte puţine dintre acestea sunt soluţionate sau abuzatorii sunt pedepsiţi.

De ce femeile nu raportează aceste cazuri? Pentru că nu cred în sistemul de protecţie oferit de stat, pentru că le este frică de abuzatori, pentru că le este frică de stigmatizarea societăţii. Până ajungem să avem o guvernare responsabilă, trebuie să ne îngrijim şi să ne sprijinim unii pe alţii. Nu este o ruşine să spui că ţi s-a întâmplat un act de violenţă. Este o ruşine ca noi să nu vorbim despre acest subiect şi să nu ne solidarizăm”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă.

În context, în perioada 25 noiembrie-10 decembrie, Organizaţia de Femei a PAS va desfăşura o serie de acţiuni menite să crească conştientizarea în rândul membrilor societăţii cu privire la fenomenul grav de violenţă împotriva femeilor, precum şi să încurajeze şi să sprijine femeile-victime în vederea eliminării violenţei şi abuzului asupra lor.

Prima acţiune în acest sens va avea loc la 25 noiembrie, chiar de Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Organizaţia de Femei PAS va desfăşura un flashmob pe strada pietonală cu genericul Seara de veghe antiviolenţă. Acţiunea are drept scop informarea, sensibilizarea şi creşterea gradului de conştientizare în societate cu privire la gravitatea consecinţelor violenţei asupra femeilor, dar şi la importanţa prevenirii acestui fenomen, a luării de atitudine, a unei intervenţii integrate şi eficiente în cazurile de violenţă.

„Credem că este important să ne unim eforturile pentru a preveni şi elimina acest fenomen, să încurajăm femeile să rupă cercul tăcerii şi să spună NU violenţei, precum şi să informăm cât mai multe femei despre posibilităţile de a cere ajutor. Participanţilor la acţiune li se vor oferi materiale informative cu date de contact ale instituţiilor cu rol de prevenire şi intervenţie”, a specificat PAS.

De asemenea, vor fi organizate mese rotunde cu experţi în domeniu, pentru a identifica obstacolele şi problemele cu care se confruntă femeile-victime ale violenţei, în vederea elaborării unor amendamente la legislaţie, aşa încât soluţionarea cazurilor de violenţă să fie eficientă şi de durată.

Campania va fi desfăşurată şi în localităţile rurale din Republica Moldova, pentru a informa femeile despre posibilităţile de a primi ajutor în cazurile de violenţă. Ne dorim să ajutăm femeile-victime ale violenţei să îşi recapete încrederea în sine şi să ceară ajutor când au nevoie. Iar pentru asta trebuie să punem presiune pe instituţii, pe autorităţi să dea dovadă de responsabilitate în gestionarea acestor cazuri şi să conlucreze pentru eliminarea violenţei.

„Cel mai important este aspectul de prevenire, atâta timp cât vom face presiune pe instituţiile publice responsabile să înregistreze aceste cazuri, să le investigheze şi să le ducă la bun sfârşit, dar şi să se gândească să elaboreze şi să promoveze politici de prevenire. Aici avem un teren foarte vast, de la dimensiunea de educaţie, cel mai propice domeniu unde trebuie să vorbim despre acest lucru”, a conchis secretarul general PAS, Igor Grosu, care i-a îndmenat pe toţi bărbaţii să se alăture acestei campanii, căci „numai prin prezenţa noastră vom putea combate şi preveni fenomenul violenţei împotriva femeilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor