Vitalie Călugăreanu: Tot ce înseamnă mass-media în Moldova degradează într-un ritm de speriat
alte articole
Preşedintele Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, consideră că preşedintele Parlamentului, Andrian Candu nu este persoana potrivită să acuze jurnaliştii că nu sunt solidari, lucru care ar trebui rezolvat de către jurnalişti, întrucât tocmai politicienii care fac apel la solidaritate dezbină breasla jurnalistică.
Notificarea lui Petru Macovei vine în contextul în care, şeful legislativului a declarat în cadrul forumului presei de săptămâna trecută că „scopul nostru este să creăm condiţii egale de dezvoltare pentru toată presa. Nu ne implicaţi pe noi, politicul, în discuţii despre politica editorială a unor media. Trăim în secolul 21 într-o economie de piaţă. Nu daţi vina pe intervenţia politicului în media, cerând intervenţia politicului”.
Mai mult decât atât, preşedintele API a mai specificat că politicienii care deţin posturi media ar fi cei care au divizat piaţa media din Moldova şi continuă să împartă jurnaliştii în ai noştri şi ai voştri, „unii au acces la informaţie mai lejer, alţii trebuie să scrie demersuri peste demersuri, li se pun tot felul de piedici”.
Cu toate că s-au făcut declaraţii frumoase şi promiţătoare în cadrul forumului media de la Chişinău, Petru Macovei a specificat că trebuie să „vedem ce fac politicienii de-adevăratelea”. „În fiecare zi, politicienii proprietari de media, dar şi cei care nu sunt proprietari de media tot încearcă să implice jurnaliştii în jocurile şi reglările lor de conturi în politică, iar multe instituţii media, inclusiv cele controlate de către Partidul Democrat, s-au transformat în maşinării de linşaj public în raport cu persoanele incomode sau independente financiar”, a declarat preşedintele API în cadrul emisiuni „Punct şi de la capăt” de la Europa Liberă.
Acesta a mai specificat că în prezent nici buletinele de ştiri de la unele posturi controlate politic din Republica Moldova nu sunt de ştiri, de fapt. Sunt buletine ale şedinţelor de partid, care arată cât de bine lucrează un partid şi cât de prost lucrează celelalte partide etc. Cu toate că în ultimii ani moldovenilor încearcă să li se inoculeze faptul că existenţa televiziunilor de partid ar fi un lucru absolut normal, Petru Macovei refuză să accepte acest argument.
„De ce să nu ne raportăm acolo, de ce să nu facem jurnalism de calitate, dar să promovăm, să încurajăm jurnalismul partizan? Asta face dl Candu, asta face partidul de guvernământ. Îmi pare rău, dar declaraţiile frumoase în niciun fel nu corespund cu ceea ce se întâmplă în realitate”, a adăugat directorul API.
La rândul său, jurnalistul de la Deutsche Welle şi comentator politic, Vitalie Călugăreanu, a ţinut să constate că, din păcate, în momentul acesta lucrurile „ce înseamnă mass-media în Republica Moldova se degradează într-un ritm care pe mine mă sperie”. Totodată, jurnalistul DW a mai menţionat că de această degradare a presei moldoveneşti vinovaţi se fac „în primul rând politicienii”, întrucât majoritatea instituţiilor de presă din Moldova sunt controlate de politicieni.
„Asta este o dovadă că situaţia presei nu are cum să se îmbunătăţească nici în următorii ani, pentru că una este retorica pe care o promovează oficialii din Republica Moldova, mai exact exponenţii partidului de la guvernare, care este o retorică mai mult pentru partenerii externi, şi alta o vedem noi, cei care trăim în mediul acesta jurnalistic şi adevărul pe care-l vedem este că, chiar dacă au încercat ei să mimeze un fel de amendare a legislaţiei audiovizuale, vedem că în continuare au rămas tot ei patroni ai posturilor de televiziune, aşa cu două licenţe cum, chipurile, s-a permis.
Am văzut cum au făcut această împărţire a licenţelor între nişte interpuşi, de fapt, pentru ca să rămână tot ei cei care controlează piaţa media. Din păcate, zic că lucrurile nu o să se îmbunătăţească, pentru că această sete de putere a celor care conduc astăzi Republica Moldova este din ce în ce mai mare, pe măsură ce aceşti oameni continuă să rămână la putere, în Republica Moldova se comit tot mai multe abuzuri şi au motive să-şi dorească să rămână la putere, pentru că, în caz contrar, asta ar însemna pentru mulţi dintre ei puşcărie”, a conchis Vitalie Călugăreanu.