Dosarul viceministrului Finanţelor din RM va compărea pe masa magistraţilor

Maria Carauş i-ar fi cerut reprezentantului Spitalului Clinic Republican din Moldova să favorizeze unele companii din domeniul construcţiilor pentru a câştiga o licitaţie publică privind lucrările de reparaţie a instituţiei.
Justiţie
Justiţie (facebook.com)

Procuratura Generală a Republicii Moldova anunţă că a deferit justiţiei cauza penală de învinuire a unui viceministru al Finanţelor, ce vizează acte de corupţie, exprimate prin tentativa de trucare a unor licitaţii publice.

Potrivit procuraturii, în vara acestui an, Maria Carauş, unul dintre viceminiştrii Finanţelor de la Chişinău, cunoscând că, printr-o hotărâre de Guvern, s-a dispus alocarea a 15 milioane lei din fondul de rezervă al guvernului pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a Instituţiei medico-sanitare publice "Spitalul Clinic Republican", ar fi încercat să convingă reprezentanţii spitalului că transferul acestor bani depinde exclusiv de decizia sa.

Aceasta a mai pretins că trebuie să i se ofere o recompensă pentru ca spitalul să beneficieze de suma menţionată. Totodată, viceministrul ar mai fi promis că poate favoriza alocarea suplimentară a unei sume similare pentru lucrările de reparaţie şi renovare a instituţiei, decizia urmând a fi luată în perioada septembrie-octombrie 2017 când se va rectifica bugetul de stat.

În continuarea intenţiilor sale infracţionale, Maria Caruş i-ar fi cerut reprezentantului Spitalului Clinic Republican din Moldova să favorizeze unele companii ce practică afaceri în domeniul construcţiilor la licitaţia publică ce urma să aibă loc pe 11 octombrie a.c. În schimbul desemnării acestora drept câştigători, aceasta le-ar fi promis o recompensă de 5 la sută din suma alocată, iar 5 procente i-ar fi revenit ei (conform estimărilor procurorilor ar reprezenta suma de 425 mii lei).

Pentru confirmarea învinuirii oamenii legii, au efectuat percheziţii la domiciliile, automobilele, oficiile şi birourile de serviciu ale viceministrului Finanţelor, precum şi ale reprezentanţilor agentului economic ce urmau să participe la licitaţie.

Finalizând urmărirea penală procurorii au expediat în judecată cauza penală de învinuire a viceministrului suspendat din funcţie şi care se află în arest preventiv. În privinţa reprezentanţilor agentului economic din domeniul construcţiilor, ce urma să participe la licitaţia publică din 11 octombrie 2017 procurorii au disjuns cauza penală în procedură separată, deoarece oamenii de afaceri pledează vinovaţi şi au încheiat acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Dacă va fi recunoscută vinovată de comiterea corupţiei pasive şi active, fostul viceministru riscă o pedeapsă de la 7 la 15 ani de închisoare cu amendă în mărime de la 400 000 la 500 000 lei MD şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe