Partidul Popular European conduce în rezultatele parţiale pentru Parlamentul European

Sediul parlamentului european din Bruxelles.
Sediul parlamentului european din Bruxelles. (John Thys / AFP / Getty Images)

Partidul Popular European (PPE) conduce cu 212 mandate în rezultatele parţiale pentru viitorul Parlament European, conform exit-poll-urilor.

Pe locul al doilea în preferinţele cetăţenilor UE se află socialiştii se află pe locul doi, cu 185 de mandate, în timp ce euroscepticii sunt creditaţi cu peste 140 de locuri. Din rezultatele parţiale lipsesc voturile din Marea Britanie, unde nu au fost realizate exit-poll-uri. Totuşi, conform presei, euroscepticii de la UKIP ar fi crescut puternic în preferinţele electoratului, ocupând chiar un zdravăn 29%.

Cel de al treilea grup ca importanţă din Parlamentul European este cel al partidelor liberale, ALDE, cu 70 de locuri, urmat de Verzi (55). Conform Agerpres, rezultatele parţiale indică faptul că toate cele patru grupuri vor pierde locuri în PE, urmând să aibă 523 de eurodeputaţi faţă de 612 în fostul Parlament European. PPE ar putea să piardă 53 de locuri, socialiştii zece, liberalii 14 şi Verzii trei.

Se remarcă în schimb o ascensiune a partidelor radicale de stânga, ce câştigă zece locuri în PE. Stânga radicală ar urma să ocupe 45 de locuri, faţă de câte ocupă până acum, în timp ce grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei, construit în jurul UKIP, este creditat cu 36 de locuri. Conservatorilor britanici şi polonezi ar urma sa le revină 40 de locuri, conform acestor rezultate parţiale.

Conform Reuters, euroscepticii ar urma să obţină 129 de locuri în viitorul legislativ comunitar.

“Fără un acord cu aripa socialist-democrată din Parlamentul European nicio majoritate nu e posibilă” a declarat în noaptea de duminică spre luni, Martin Schultz, candidatul socialiştilor europeni la preşedinţia Comisiei Europene, cel care afirma că anexarea Crimeei de către Rusia era "doar un fapt împlinit".

La rândul său, contracandidatul lui Schulz, Jean-Claude Juncker, candidatul PPE la preşedinţia Comisiei, a subliniat faptul că Consiliul European trebuie să respecte rezultatele alegerilor, la fel ca şi dreptul partidului care a câştigat cele mai multe mandate de a prezenta primul un candidat pentru preşedinţia Comisiei Europene. “Dacă liderii europeni nu respectă principiul că trebuie să aleagă unul dintre candidaţi este problema lor”, a declarat Juncker.