Alegeri europarlamentare în UE: rezultate parţiale şi tendinţe

Peste 400 de milioane de europeni au fost aşteptaţi astăzi la urne, pentru a îşi desemna reprezentanţii în Parlamentul European. Astăzi se desfăşoară alegeri în 21 de ţări, însă procesul electoral a început încă de joi şi în unele ţări UE au apărut deja rezultatele exit-poll-urilor.
La data de 12 decembrie 2013 Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care exprimă "profunda îngrijorare" bazată pe "rapoarte credibile, recoltarea sistematică neconsimţită de către stat a organelor de la prizonieri de conştiinţă" (Frederick Florin / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
25.05.2014

Peste 400 de milioane de europeni au fost aşteptaţi astăzi la urne, pentru a îşi desemna reprezentanţii în Parlamentul European. Astăzi se desfăşoară alegeri în 21 de ţări, însă procesul electoral a început încă de joi şi în unele ţări UE au apărut deja rezultatele exit-poll-urilor.

Conform Hotnews, deşi analiştii politici se aşteptau la o prezenţă scăzută la urne pe fundalul euroscepticismului, la mijlocul zilei participarea la urne era mai degrabă în creştere.

Este notabil şi faptul că partidele de dreapta au înregistrat o victorie clară în faţa socialiştilor şi euroscepticilor în state precum Cehia, Letonia, Irlanda şi Olanda.

În Cehia, potrivit primelor exit poll-uri, pe primul loc în preferinţele electoratului este partidul de dreapta de opoziţie TOP 09, afiliat la Partidul Popular European (PPE). TOP 09 a fost votat de 18% dintre alegătorii cehi, urmat la mică distanţă de partidul de stânga aflat la putere, CSSD, votat de 17% dintre cehi. Absenţa la vot a atins niveluri record în Cehia, de aproximativ 80%.

Tot dreapta conduce şi în Letonia, unde partidul de dreapta Unitatea, de asemenea afiliat PPE, este pe primul loc în opţiunile de vot, cu peste 31%, conform exit poll-urilor. Pe locul al doilea, la mare distanţă, se află partidele de stânga, cu 13% din sufragii, mai relatează hotnews.

În Irlanda, partidul de guvernământ afiliat PPE, Fine Gael, a obţinut 22% dintre voturi iar Labour Party cu 6%. Partidul de opoziţie Fianna Fail (membru ALDE) a înregistrat 22% dintre voturi,.

În Olanda, formaţiunea liberal-democrată pro-europeană D66 se îndreaptă spre victorie cu 15,6% din voturi în timp ce partidul antieuropean PVV a ieşit abia pe locul 4.

În Marea Britanie nu au fost realizat exit-poll-uri, însă, conform presei euroscepticii de la UKIP ar fi crescut puternic în preferinţele electoratului.

Cele mai mari rate de prezenţă la urne înregistrate astăzi la orele amiezii se înregistrau în Danemarca 20,4%, urmată de Italia şi Franţa.

Dintre ţările unde procesul electoral s-a încheiat, respectiv Marea Britanie, Olanda, Irlanda, Cehia, Letonia, Malta, Slovacia, cea mai mare prezenţă la vot s-a înregistrat de departe în Irlanda, unde s-au prezentat la urne 75% din cetăţenii cu drept de vot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor