Partidul aflat la putere în Rusia pierde o treime din locuri la alegeri locale

Vladimir Putin (Getty Images)
Andrei Popescu
09.09.2019

Partidul Rusia Unită, care îl susţine pe preşedintele Vladimir Putin, a pierdut multe locuri în parlamentul local de la Moscova, a declarat luni agenţia de ştiri RIA, sugerând că motivul ar fi protestele organizate de dizidenţi.

Alegerile de duminică au fost extrem de urmărite, după ce excluderea mai multor candidaţi din opoziţie a declanşat cel mai mare val de proteste din Moscova din ultimii zece ani.

Deşi sunt de nivel local, alegerile de la Moscova au fost considerate de liderii opoziţiei - politicianul Alexei Navalnîi şi aliaţii săi - drept o oportunitate de a lua poziţie împotriva partidului Rusia Unită înaintea alegerilor parlamentare naţionale din 2021.

Protestele au izbucnit la mijlocul lunii iulie, după ce Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze un număr mare de candidaţi din opoziţie, pe motiv că nu au reuşit să strângă suficiente semnături de la susţinători autentici, sugerând nereguli în alcătuirea listelor de semnături.

Candidaţii excluşi, inclusiv aliaţii lui Navalnîi, au denunţat acţiunea drept o scuză menită să-i oprească de la a candida pentru parlamentul Moscovei.

Navalnîi i-a sfătuit pe susţinătorii săi să voteze virtual în toată Rusia pentru candidatul cu cele mai mari şanse de a învinge Rusia Unită.

Candidaţii pentru parlamentul moscovit ai partidului Rusia Unită s-au portretizat ca independenţi într-un aparent efort de a se distanţa de partid, a cărui popularitate este la un nivel mic de peste zece ani.

Datele electorale aproape complete citate de agenţia de ştiri RIA sugerează că Rusia Unită a pierdut aproximativ o treime din locurile pe care le controlase anterior.

RIA a declarat că partidul aflat la putere va controla 26 dintre cele 45 de locuri ale parlamentului de la Moscova, suficient pentru a-şi păstra majoritatea. La alegerile din 2014, rezultatele au fost mult mai bune, câştigând 28 de locuri în nume propriu şi încă 10 prin candidaţii aşa-zis independenţi pe care i-a susţinut.

În această rundă, RIA a declarat că Partidul Comunist a ocupat locurile deţinute de Rusia Unită, câştigând 13. Alte două partide, Yabloko, al opoziţiei şi Partidul Corecţilor par să fi câştigat trei fiecare.

Alegerile locale sau regionale au avut loc duminică în toate cele 11 fuse orare din Rusia. Dar accentul principal a fost pus pe Moscova, după ce manifestaţiile din această vară s-au transformat în cea mai mare mişcare de protest susţinută din Rusia din 2011-2013.

Câteva videoclipuri care circulă pe reţelele de socializare au înfăţişat alegători care umpleau urne cu mai multe buletine de vot.

Ratingul de popularitate al lui Vladimir Putin - de peste 60% - este încă mult mai mare decât majoritatea liderilor occidentali, deşi mai mic decât a fost în urmă cu câţiva ani.

Fostul ofiţer KGB a obţinut anul trecut o victorie la alegeri, care îl va ţine în funcţie până în 2024.

Popularitatea Partodului Rusia Unită este în scădere din cauza nemulţumirii în ceea ce priveşte introducerea unor legi care prevăd creşterea vârstei de pensionare, alimentată de creşterea permanentă a preţurilor.

Economia Rusiei se află în scădere, pe fondul scăderii preţului la ţiţei şi gaze naturale, dar şi a sporirii cheltuielilor militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor