Kremlinul îl investighează pe Alexei Navalnîi pentru o presupusă spălare de bani

Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Investigatorii ruşi au declarat sâmbătă că au deschis o anchetă penală asupra unei presupuse operaţiuni de spălare a unui miliard de ruble (15,3 milioane de dolari) de către o fundaţie anticorupţie înfiinţată de liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, aflat acum în închisoare pentru organizarea unui protest neautorizat la sfârşitul lunii iulie împotriva refuzului oficialilor electorali de a permite înregistrarea a zeci de candidaţi independenţi şi ai opoziţiei înaintea alegerilor locale din Moscova din luna septembrie.

Comisia de Investigaţii a Rusiei a făcut anunţat într-o declaraţie, în timp ce un protest al opoziţiei organizat de aliaţi ai lui Navalnîi avea loc la Moscova pentru a cere din nou autorităţilor electorale locale să permită desfăşurarea de alegeri corecte.

Grupul independent de monitorizare OVD-Info a declarat agenţiei de ştiri Reuters că, în timpul protestului din 3 august, poliţia moscovită a arestat aproximativ 800 de persoane în centrul Moscovei, potrivit Deutsche Welle. O prezenţă poliţienească masivă, bariere din metal şi autobuze goale folosite pentru transportul deţinuţilor au fost aliniate de-a lungul bulevardelor şi internetul mobil a fost blocat în centrul capitalei Rusiei. Unele magazine şi cafenele au fost închise sâmbătă, după avertismentele lansate de autorităţile oraşului.

De asemenea, în timpul unui alt protest, în 27 iulie, aproximativ 1.400 de persoane au fost arestate. OVD-Info a precizat că a fost cel mai mare număr de arestări după cele din 2012, când zeci de mii de persoane au protestat împotriva realegerii lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte al Rusiei după ce patru ani a fost premier.

Guvernele occidentale au condamnat folosirea "disproporţionată" şi "la întâmplare" a violenţei de către autorităţile ruse împotriva manifestanţilor.

Navalnîi a fost unul dintre cei mai vocali critici ai preşedintelui Vladimir Putin timp de peste un deceniu. El a fost închis de mai multe ori, i s-a interzis să participe la alegerile prezidenţiale de anul trecut, a fost blocat în acţiunile sale de a candida la funcţia de primar al Moscovei şi atât el, cât şi aliaţi ai săi, au publicat rapoarte privind corupţia răspândită la nivel înalt.

Navalnîi a fost închis 30 de zile la sfârşitul lunii trecute pentru organizarea protestului neautorizat din 27 iulie.

Mai mult, în seara zilei de 28 iulie Navalnîi a fost dus din detenţie la un spital, din cauza unei urticarii şi umflarea gravă a feţei, stârnind temeri că ar fi fost otrăvit. El a fost transferat înapoi la închisoare după o zi.

Medicul şef al Centrului Medical Sklifosovski din Moscova a susţinut în 31 iulie că testele efectuate pe biomateriale nespecificate recoltate de la Navalnîi au exclus otrăvirea ca motiv al recentei spitalizări. Medicul personal al lui Navalnîi a sfătuit să nu fie trimis repede înapoi în centrul de detenţie şi a precizat că constatările medico-legale nu sunt concludente.