Rusia: Navalnîi cere lansarea unei anchete oficiale asupra posibilei sale otrăviri în închisoare
alte articole
Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi a făcut o plângere oficială la principala autoritate de investigaţii a Rusiei în legătură cu o reacţie fizică neexplicată ce a necesitat spitalizarea sa, susţinând că este posibil să fi fost otrăvit în timpul detenţiei, potrivit RFE/RL.
El a cerut lansarea unei anchete care să includă un raport toxicologic şi o cerere pentru vizionarea înregistrărilor de supraveghere video ale centrului de detenţie din Moscova unde este "găzduit".
Avocatul lui Navalnîi, Vadim Kobzev, a susţinut că liderul opoziţiei, în vârstă de 43 de ani, a făcut o declaraţie la un departament regional al Comisiei Naţionale de Investigaţii a Rusiei cu privire la "crima comisă vizând otrăvirea sa".
Departamentul nu a confirmat public imediat că ar fi primit vreo plângere sau declaraţie.
Navalnîi a fost unul dintre cei mai vocali critici ai preşedintelui Vladimir Putin timp de peste un deceniu. El a fost închis de mai multe ori, i s-a interzis să participe la alegerile prezidenţiale de anul trecut, a fost blocat în acţiunile sale de a candida la funcţia de primar al Moscovei şi atât el cât şi aliaţi ai săi au publicat rapoarte privind corupţia răspândită la nivel înalt.
Navalnîi a fost închis 30 de zile la sfârşitul lunii iulie pentru organizarea unui protest neautorizat împotriva refuzului oficialilor electorali de a permite înregistrarea a zeci de candidaţi independenţi şi ai opoziţiei înaintea alegerilor locale din Moscova din luna septembrie.
Poliţia a dispersat cu violenţă protestul din 27 iulie şi a arestat aproximativ 1.400 de persoane, potrivit organizaţiei independente OVD-Info.
Guvernele occidentale au condamnat folosirea "disproporţionată" şi "la întâmplare" a violenţei de către autorităţile ruse împotriva manifestanţilor.
Navalnîi a fost dus din detenţie la un spital în seara zilei de 28 iulie, din cauza unei urticarii şi umflarea gravă a feţei, stârnind temeri că ar fi fost otrăvit. El a fost transferat înapoi la închisoare după o zi.
Medicul şef al Centrului Medical Sklifosovski din Moscova a susţinut în 31 iulie că testele efectuate pe biomateriale nespecificate recoltate de la Navalnîi au exclus otrăvirea ca motiv al recentei spitalizări.
Medicul personal al lui Navalnîi a sfătuit să nu fie trimis repede din nou în centrul de detenţie şi a precizat că descoperirile medico-legale nu sunt concludente.
"Ei sunt într-adevăr atât de idioţi încât să te otrăvească într-un loc unde suspiciunile îi indică doar pe ei?", a întrebat Navalnîi într-un mesaj postat pe website-ul său după revenirea la închisoare.
Grupul anticorupţie al lui Navalnîi, numit Fundaţia pentru Anticorupţie, şi-a continuat eforturile de a identifica oficiali ruşi pentru presupuse abuzuri.
În august, Fundaţia a publicat un material video care a susţinut că familia unui viceprimar al Moscovei, Natalia Sergunina, deţine o proprietate în valoare de 6,5 miliarde de ruble (102,3 milioane de dolari) şi că a cumpărat active aproximativ la preţurile lor de pornire în cadrul unor licitaţii organizate de biroul primarului capitalei.
Un coordonator al echipei lui Navalnîi în Moscova, Oleg Stepanov, a fost arestat imediat de poliţie în 1 august după ce a ieşit dintr-o închisoare din capitală după executarea unei sentinţe de 8 zile.
Alte cinci persoane au fost arestate ca parte a unei investigaţii criminale asupra protestului din 27 iulie, pe care autorităţile moscovite l-au numit "tulburare în masă", o infracţiune ce poate atrage până la 15 ani de închisoare.