Membru al fundaţiei lui Navalnîi exclus de pe lista candidaţilor la alegerile municipale din St. Petersburg

Arestări violente în Moscova, 27 iulie 2019
Arestări violente în Moscova, 27 iulie 2019 (Serghei Bobilev / Getty Images)

Şeful biroului din Sankt Petersburg al Fundaţiei Anticorupţie a liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi a afirmat că a fost scos de pe lista candidaţilor înregistraţi pentru alegeri municipale, potrivit RFE/RL.

Aleksandr Şurşev şi un alt candidat, jurnalistul Maksim Kuzahmetov, au fost înlăturaţi de pe listă ca urmare a deciziei unei instanţe din St. Petersburg, a susţinut Şurşev într-un mesaj postat joi pe Twitter.

“Vom continua să luptăm şi vom câştiga”, a scris Şurşev, care a adăugat că vineri are loc prima audiere în instanţă a recursului făcut la această decizie.

În 14 august, opt candidaţi care reprezintă Partidul Iabloko, Partidul Democrat Liberal al Rusiei, precum şi candidaţi independenţi, au fost eliminaţi de pe lista candidaţilor înregistraţi.

Mişcarea a fost făcută după ce membri ai partidului de guvernământ Rusia Unită s-au plâns că aceşti candidaţi au fost înregistraţi după termenul limită din 30 iunie, deşi comisia electorală din St. Petersburg a prelungit perioada de înregistrare până în 14 iulie.

Înregistrarea candidaţilor opoziţiei şi independenţilor pentru alegerile municipale din 8 septembrie din Moscova şi St. Petersburg a devenit un subiect fierbinte în ultimele săptămâni, după ce politicieni şi activişti ai opoziţiei au desfăşurate o serie de proteste în cele mai mari două oraşe ale Rusiei pentru a cere alegeri corecte.

Peste 350 de manifestanţi au fost arestaţi în 10 august în timpul protestelor ce au avut loc în câteva oraşe ale Rusiei, dintre care 256 în Moscova, a precizat pe site-ul său grupul independent de monitorizare a drepturilor omului OVD-Info. Aproximativ 79 de persoane au fost arestate în Sankt Petersburg, cel de-al doilea oraş al Rusiei, 13 în Rostov-pe-Don, 2 în Briansk şi 2 în Siktivkar.

De asemenea, poliţia din Moscova a arestat aproximativ 1.400 de persoane la protestul din 27 iulie ce a avut loc deoarece li s-a interzis unor candidaţi din opoziţie şi independenţi să participe la alegerile din luna septembrie pentru Duma orăşenească a capitalei.

Forţele de ordine au fost criticate în ţară şi străinătate pentru tratamentul dur aplicat manifestanţilor paşnici în Moscova şi alte oraşe ale Rusiei în ultima lună, inclusiv folosirea bastoanelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe