Comisia Electorală confirmă blocarea participării unor lideri ai opoziţiei la alegerile din Moscova. Noi proteste planificate

Arestări violente în Moscova, 27 iulie 2019
Arestări violente în Moscova, 27 iulie 2019 (Serghei Bobilev / Getty Images)

Comisia Electorală Centrală a Rusiei a susţinut miercuri deciziile precedente privind blocarea a două personalităţi proeminente ale opoziţiei să participe la alegerile din 8 septembrie pentru Duma orăşenească a Moscovei (aşa-numitul “parlament” local) cu 45 de locuri, potrivit RFE/RL.

Decizia principalei comisii electorale a ţării a fost anunţată după audierea plângerilor depuse de politicianul Dmitri Gudkov şi de Liubov Sobol, o avocată a Fundaţiei Anticorupţie condusă de Alexei Navalnîi, lider al opoziţiei ruse şi critic al Kremlinului.

"Îi forţaţi pe oameni să iasă în stradă", le-a spus Sobol oficialilor electorali după ce apelul său a fost respins. "Furaţi alegerile!"

În total, 19 persoane independente şi din opoziţie au depus plângeri pentru a se putea înscrie pe lista electorală şi a concura pentru un loc în Duma orăşenească, care administrează un buget anual de peste 40 milioane de dolari. Autorităţile electorale au susţinut că un numar "prea mare" de semnaturi pe care candidatii trebuiau să le strângă pentru a fi înscrişi pe listele electorale sunt invalide.

​De la refuzul înregistrării candidaţilor, în luna iulie, Moscova a fost locul mai multor proteste.

Aproximativ 1.400 de manifestanţi au fost arestaţi de poliţie în timpul unui protest în capitala rusă în 27 iulie. O scenă similară a avut loc la un alt protest neaprobat de autorităţi la Moscova în 3 august, când aproximativ 800 de manifestanţi au fost arestaţi.

Până acum, zeci de persoane au fost amendate sau au primit sentinţe cu închisoarea pentru organizarea sau participarea la protestele neautorizate.

Guvernele occidentale au condamnat folosirea "disproporţionată" şi "la întâmplare" a violenţei de către autorităţile ruse împotriva manifestanţilor.

În plus, autorităţile au lansat o investigaţie criminală asupra "revoltelor", infracţiune care poate atrage o sentinţă maximă de 8 ani de închisoare.

De asemenea, investigatorii ruşi au anunţat lansarea unei anchete penale asupra unei presupuse operaţiuni de spălare a unui miliard de ruble (15,3 milioane de dolari) de către Fundaţia Anticorupţie a lui Navalnîi.

Navalnîi a fost unul dintre cei mai vocali critici ai preşedintelui Vladimir Putin timp de peste un deceniu. El a fost închis de mai multe ori, i s-a interzis să participe la alegerile prezidenţiale de anul trecut, a fost blocat în acţiunile sale de a candida la funcţia de primar al Moscovei şi atât el, cât şi aliaţi ai săi, au publicat rapoarte privind corupţia răspândită la nivel înalt.

Navalnîi a fost închis 30 de zile la sfârşitul lunii trecute pentru organizarea protestului neautorizat din 27 iulie.

Mai mult, în seara zilei de 28 iulie Navalnîi a fost dus din detenţie la un spital, din cauza unei urticarii şi umflarea gravă a feţei, stârnind temeri că ar fi fost otrăvit. El a fost transferat înapoi la închisoare după o zi. Medicul şef al Centrului Medical Sklifosovski din Moscova a susţinut în 31 iulie că testele efectuate pe biomateriale nespecificate recoltate de la Navalnîi au exclus otrăvirea ca motiv al recentei spitalizări. Medicul personal al lui Navalnîi a sfătuit să nu fie trimis repede înapoi în centrul de detenţie şi a precizat că constatările medico-legale nu sunt concludente.

Următorul miting al opoziţiei este programat pentru ziua de 10 august.

Unii dintre susţinătorii regionali ai lui Navalnîi au primit permisiunea autorităţilor locale de a desfăşura în aceeaşi zi aşa-numite "mitinguri de solidaritate".

Proteste similare sunt programate şi în oraşele Krasnodar, Rostov-pe-Don, Tiumen şi Ekaterinburg.