Particule de radiaţii au început să lovească Pământul
alte articole
Particule de radiaţii au început să lovească recent planeta noastră, ca urmare a doua explozii solare uriaşe produse în urmă cu câteva zile.
Potrivit experţilor de la Centrul de previziuni meteorologice spaţiale, cantitatea de particule încărcate de gaz electrificat se mişcă cu o viteză de peste trei milioane de kilometri pe oră. Ajunse pe planeta ar putea provoca defecţiuni ale sateliţilor de transmisiuni şi infrastructurii de comunicaţii, relatează Publika.TV.
Fenomenul ar putea duce, în următoarele nopţi, şi la producerea aurorelor boreale în ţări precum Marea Britanie, Suedia, Norvegia, sau Finlanda.
Potrivit cercetătorilor americani cele mai afectate de exploziile solare recente vor fi planetele Mercur şi Venus.
Această explozie solară este a doua din decursul anului 2012, prima având loc pe data de 27 ianuarie.
Precizăm că o explozie solară a avut loc şi în data de 5 martie.
Explozia solară este din clasa X1, ea provocând o ejecţie de masă coronală (CME-Coronal Mass Ejection), scrie Space.com, fiind provocată de o pată solară de mărimea planetei noastre.
Înaintea acestei ultime explozii a avut loc o altă ejecţie de masa coronală care poate cauza şi ea o furtună geomagnetică.
Evenimentele au fost observate cu ajutorul misiunii NASA, Solar Dynamics Observatory (SDO).
În urma exploziilor pot avea mult de suferit sateliţii de comunicaţii, la fel şi GPS-urile folosite de noi. În pericol sunt şi telescoapele spaţiale care se află pe orbita Terrei, dar şi radarele de la sol, avertizează specialiştii.