Poluarea aerului a fost legată de declinul cognitiv

O nouă lucrare de cercetare leagă un anumit tip de poluare de ritmuri mai rapide de declin cognitiv.
Cercetatorii au descoperit faptul că declinul cognitiv a fost mai rapid în zonele unde calitatea aerului era mai proastă (Philippe Huguen / AFP / Getty Images)
VOA News
28.02.2012

O nouă lucrare de cercetare leagă un anumit tip de poluare de ritmuri mai rapide de declin cognitiv.

Cu câţiva ani în urmă, un studiu masiv având ca obiect de studiu femeile, numit Nurses' Health Study, a început colectarea de date despre memorie, gândire şi alte abilităţi cognitive.

Jennifer Weuve, de la Institutul Geriatric Rush din Chicago, a combinat datele cu informaţii despre calitatea aerului unde locuiau femeile.

Ea a comparat, în special, nivelul unei anumite pulberi în aer cu schimbarea manifestărilor cognitive de-a lungul mai multor ani.

"Cea mai importantă constatare a studiului nostru este că femeile care au fost expuse unor niveluri mai ridicate de pulberi în suspensie pe termen lung, au suferit un declin al manifestărilor cognitive, în perioada de patru ani analizată."

Dacă declinul cognitiv a fost mai rapid când calitatea aerului era mai rea, cum ar putea poluarea cauza o pierdere a aptitudinilor şi funcţiei mentale?

Weuve susţine că particulele mici din aer ar putea ajunge în mod direct la creier.

Ele sunt atât de mici - de 10 microni = o miime de milimetru - încât se pot sustrage sistemului obişnuit de apărare al organismului şi pot ajunge la creier, fie prin plămâni, fie prin pasajele sinusurilor din cap.

"Mai multe studii au descoperit că aceste particule, cel puţin unele dintre ele, pot ajunge la creier, unde pot provoca inflamaţii şi declanşa chiar şi unele modificări microscopice care sunt tipice bolii Alzheimer."

Sau pot avea un efect mai mult indirect. Numeroase studii au identificat o asociere între poluarea aerului şi bolile cardiovasculare, iar declinul cognitiv ar putea fi un rezultat al daunelor provocate de furnizarea de sânge.

De exemplu, o cercetare publicată în aceeaşi revistă cu studiul lui Weuve, Archives of Internal Medicine, a constatat un risc mai mare de accident vascular cerebral în zilele când existau mai multe particule în aer. Particulele fine provin în principal din gazele de eşapament ale autovehiculelor.

Un nou studiu din revista Asociaţiei Medicale Americane, JAMA, a combinat rezultatele a 34 de studii şi a constatat o asociere statistică semnificativă între riscul de atac de cord şi o gamă largă de poluanţi atmosferici, cu excepţia stratului de ozon.

Cercetătorii susţin că drept factor de risc pentru atacul de cord, poluarea aerului nu este la fel de periculoasă ca fumatul şi tensiunea arterială, dar pe de altă parte, poluarea aerului, în special în zonele urbane şi în ţările industrializate, este o parte inevitabilă a vieţii de zi cu zi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor