Parlamentul rus nu va investiga asasinarea lui Boris Nemţov
focus
alte articole
Duma de Stat a refuzat să desfăşoare o investigaţie parlamentară asupra asasinării liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov, care a fost împuşcat fatal în timp în luna februarie în apropierea Kremlinului, a declarat legiuitorul liberal Dmitri Gudkov, conform Moscow Times.
Refuzul Dumei a fost bazat pe premiza că legea federală “împiedică investigaţiile parlamentare să urmărească stabilirea vinovăţiei anumitor persoane implicate în comiterea unei crime”, a susţinut Gudkov pe pagina sa de Facebook. De altfel, Gudkov a făcut apel pentru lansarea unei astfel de investigaţii.
“Tradus în limba rusă, aceasta înseamnă ‘Veţi cunoaşte doar adevărul pe care noi îl vom permite să vă fie spus’”, a adăugat Gudkov, postând o copie a refuzului semnat de Vladimir Pligin, care conduce Comitetul Dumei Stat pentru Probleme legate de Constituţie şi Stat.
Nemţov, 55 de ani, a fost împuşcat pe podul Bolşoi Moskvoretki din apropierea Kremlinului în noaptea de 27 februarie. Principalul suspect al asasinării, cecenul Zaur Dadaev, a recunoscut iniţial că a comis crima dar ulterior şi-a retras afirmaţiile, susţinând că mărturia sa a fost obţinută sub tortură.
Gudkov a adăugat pe pagina sa de Facebook că eşecul lansării unei investigaţii asupra asasinării lui Nemţov doar adânceşte suspiciunea că structurile de stat au avut un rol în această crimă.
El a notat, de asemenea, că o lege adoptată în 2005 care cere ambelor camere ale Parlamentului – respectiv Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei – să colaboreze în investigaţii a rezultat într-o reducere a numărului de anchete parlamentare.
“Atunci când nu a existat nicio lege asupra investigaţiilor parlamentare, de fapt aveau loc investigaţii. Dar imediat după apariţia legii, investigaţiile au încetat”, a scris Gudkov în postarea sa, arată Moscow Times.
Săptămâna trecută, opoziţia rusă a publicat la Moscova un mult aşteptat raport iniţiat de Nemţov înaintea asasinării sale. Raportul, finalizat de asociaţii şi prietenii fostului lider al opoziţiei ruse, susţine că Rusia a cheltuit 53 de miliarde de ruble pentru a finanţa rebelii din estul Ucrainei şi pentru a-şi trimite propriile trupe în lupta separatistă.
Raportul, intitulat “Putin: Războiul”, mai susţine că rudele a peste 200 de soldaţi ruşi ucişi recent în Ucraina au primit compensaţii financiare sau au fost ameninţaţi să nu vorbească despre aceste lucruri.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.