Parlamentul rus nu va investiga asasinarea lui Boris Nemţov

Boris Nemţov, liderul asasinat al opoziţiei ruse.
Boris Nemţov, liderul asasinat al opoziţiei ruse. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.05.2015

Duma de Stat a refuzat să desfăşoare o investigaţie parlamentară asupra asasinării liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov, care a fost împuşcat fatal în timp în luna februarie în apropierea Kremlinului, a declarat legiuitorul liberal Dmitri Gudkov, conform Moscow Times.

Refuzul Dumei a fost bazat pe premiza că legea federală “împiedică investigaţiile parlamentare să urmărească stabilirea vinovăţiei anumitor persoane implicate în comiterea unei crime”, a susţinut Gudkov pe pagina sa de Facebook. De altfel, Gudkov a făcut apel pentru lansarea unei astfel de investigaţii.

“Tradus în limba rusă, aceasta înseamnă ‘Veţi cunoaşte doar adevărul pe care noi îl vom permite să vă fie spus’”, a adăugat Gudkov, postând o copie a refuzului semnat de Vladimir Pligin, care conduce Comitetul Dumei Stat pentru Probleme legate de Constituţie şi Stat.

Nemţov, 55 de ani, a fost împuşcat pe podul Bolşoi Moskvoretki din apropierea Kremlinului în noaptea de 27 februarie. Principalul suspect al asasinării, cecenul Zaur Dadaev, a recunoscut iniţial că a comis crima dar ulterior şi-a retras afirmaţiile, susţinând că mărturia sa a fost obţinută sub tortură.

Gudkov a adăugat pe pagina sa de Facebook că eşecul lansării unei investigaţii asupra asasinării lui Nemţov doar adânceşte suspiciunea că structurile de stat au avut un rol în această crimă.

El a notat, de asemenea, că o lege adoptată în 2005 care cere ambelor camere ale Parlamentului – respectiv Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei – să colaboreze în investigaţii a rezultat într-o reducere a numărului de anchete parlamentare.

“Atunci când nu a existat nicio lege asupra investigaţiilor parlamentare, de fapt aveau loc investigaţii. Dar imediat după apariţia legii, investigaţiile au încetat”, a scris Gudkov în postarea sa, arată Moscow Times.

Săptămâna trecută, opoziţia rusă a publicat la Moscova un mult aşteptat raport iniţiat de Nemţov înaintea asasinării sale. Raportul, finalizat de asociaţii şi prietenii fostului lider al opoziţiei ruse, susţine că Rusia a cheltuit 53 de miliarde de ruble pentru a finanţa rebelii din estul Ucrainei şi pentru a-şi trimite propriile trupe în lupta separatistă.

Raportul, intitulat “Putin: Războiul”, mai susţine că rudele a peste 200 de soldaţi ruşi ucişi recent în Ucraina au primit compensaţii financiare sau au fost ameninţaţi să nu vorbească despre aceste lucruri.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor