Irakul va transmite informaţii despre ISIL împotriva dorinţelor SUA

Guvernul irakian, susţinut de SUA timp de ani de zile, face acum un alt pas geopolitic independent către vecinii săi, Iran şi Siria, precum şi spre Rusia – şi anume, va transmite informaţii fără aprobarea Washingtonului.
Militant al grupării Statului Islamic.
Militant al grupării Statului Islamic. (Pavel Petre/ Epoch Times)

Iniţial, Irakul a nemulţumit recent Departamentul de Stat al SUA permiţând avioanelor ruseşti să transporte echipamente militare şi provizii în Siria în spaţiul său aerian. În legătură cu zborurile ruseşti, ministrul irakian de Externe Ibrahim al-Jafari a declarat jurnaliştilor, vineri, la Consiliul pentru Relaţii Externe, că ţara sa nu a încălcat angajamentele sale faţă de comunitatea internaţională, conform agenţiei ruse de ştiri Sputnik.

Două zile mai târziu, armata irakiană a anunţat că a început un schimb de informaţii cu Rusia, Siria şi Iran cu privire la grupul Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL) şi că va participa la colectarea de informaţii legate de ISIL. Aranjamentul este semnificativ pentru securitatea ţării, a susţinut armata irakiană, în condiţiile în care mii de voluntari care s-au alăturat grupului jihadist au provenit din Rusia, a raportat New York Times.

Acordul a fost încheiat fără consultarea Washingtonului şi a fost anunţat duminică, conform New York Times. Acest lucru a iritat din nou SUA, care s-a obişnuit să creadă că guvernul irakian se află sub controlul său. În acelaşi timp, Irakul a fost considerat un membru vital al coaliţiei conduse de SUA în lupta împotriva ISIL.

Reacţia americanilor a fost oarecum puternică şi obiecţia lor a vizat guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

“Nu susţinem prezenţa oficialilor guvernamentali sirieni care fac parte dintr-un regim care şi-a brutalizat propriii cetăţeni”, a declarat colonelul american Steven Warren, purtător de cuvânt al coaliţiei anti-ISIL cu sediul în Bagdad.

Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni astăzi cu omologul său american Barack Obama la New York pentru a discuta despre o serie de chestiuni. Dar prima şi cea mai importantă problemă este coordonarea eforturilor în Orientul Mijlociu.

SUA a oferit, în mod oficial, asistenţă militară forţelor armate irakiene în valoare de câteva miliarde de dolari. De asemenea, există 3.500 de soldaţi americani de diferite ranguri şi cu diferite specializări pe cuprinsul Irakului.

Totuşi, este mai puţin cunoscut faptul că Rusia a fost prima ţară care a furnizat în 2014 avioane de luptă atât de esenţiale pentru apărarea strategică a Bagdadului, a oraşului Tikrit şi a altor zone din calea forţelor islamice.