Hollande: Iranul şi Rusia trebuie să ia parte la soluţionarea conflictului sirian

Conducerea Franţei pare să fie divizată în privinţa conflictului din Siria. Ministrul de externe Laurent Fabius consideră că rezolvarea diplomatică a crizei siriene este imposibilă fără Bashar al-Assad, în timp ce preşedintele Hollande exclude din start această opţiune.
Preşedintele francez Francois Hollande.
Preşedintele francez Francois Hollande. (ALAIN JOCARD / AFP / Getty Images)

Preşedintele francez Francois Hollande susţine că Iranul şi Rusia trebuie să contribuie la rezolvarea crizei siriene, menţinându-şi, totodată, poziţia în ceea ce îl priveşte pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

“Trebuie, împreună cu Rusia, Iran şi ţările învecinate, cu ţările din Golful Persic, să găsim o altă soluţie decât Bashar al-Assad”, a declarat luni Hollande în timpul discursului său la Adunarea Generală a ONU.

“Trebuie să facem tot ce putem astfel încât să fie găsită o tranziţie politică în Siria”, a susţinut el.

Remarcile lui Hollande au loc la o zi după ce ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat că ar trebui să aibă loc discuţii între ţările regionale, statele UE, SUA şi Rusia pentru a se stabili fundaţia unui guvern de tranziţie în ţara arabă.

Comentariile preşedintelui francez s-au aflat în contradicţie cu cele ale omologul său rus Vladimir Putin şi ale ministrului francez de Externe Laurent Fabius, ambii susţinând că Assad este în mod sigur o parte a soluţiei pentru conflictul din Siria.

În timpul discursului său de luni la Adunarea Generală a ONU, Putin a afirmat că nimeni în afară de forţele lui Assad nu luptă cu adevărat împotriva teroriştilor ISIL (numele sub care mai este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic) şi împotriva altor grupuri militante care acţionează în interiorul Siriei.

În 22 septembrie, Fabius a declarat că o rezolvare diplomatică a crizei din Siria este imposibilă fără Assad. “Dacă impunem, chiar înainte de începerea negocierilor, ca Assad să se retragă, atunci nu vom ajunge departe”, a declarat Fabius, fiind citat de ziarul francez Le Figaro.

Războiul civil din Siria, izbucnit în martie 2011, a provocat până acum aproximativ 250.000 de morţi.