Parlamentul RM adoptă legislaţia privind certificatele de integritate. Expert: Barieră celor care vor candida la alegeri

Modul în care se va rezolva într-un fel sau altul eliberarea certificatelor de integritate ar putea să bată ultimul cui în epopeea sistemului mixt, afirmă Igor Munteanu.
Şedinţa Parlamentului R. Moldova (facebook.com/parlamentul)
Ştefan Sârbu
23.03.2018

Autoritatea Naţională de Integritate din Republica Moldova va elibera certificate de integritate la solicitarea motivată a conducătorilor entităţilor publice, a persoanelor care candidează pentru ocuparea funcţiilor publice, inclusiv a candidaţilor la funcţia de deputat. Parlamentul de la Chişinău a aprobat joi, în prima lectură, o serie de modificări şi completări a mai multor acte legislative.

Promotorul iniţiativei, Partidul Democrat, susţine că certificatul de integritate va include informaţia în privinţa persoanelor vizate, despre averile nejustificate constatate, conflictele de interese, restricţiile încălcate, incompatibilităţile nesoluţionate, limitările încălcate şi interdicţiile valabile de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică ceea ce va reduce corupţia şi va îmbunătăţi nivelul culturii politice. Proiectul fiind conform şi unei recomandări a Comisiei de la Veneţia.

De menţionat că experta de la Centrul pentru Resurse Juridice Nadejda Hriptievschi a atenţionat anterior că certificatul de integritate este o limitare a dreptului de a fi votat sau de a vota. ”Se pare că este o invenţie pentru a crea o barieră administrativă celor care vor dori să candideze la alegeri.”

Directorul de la IDIS Viitorul, Igor Munteanu, a ţinut să puncteze că modul în care se va rezolva într-un fel sau altul cu aceste certificate ar putea să bată ultimul cui în epopeea sistemului mixt, inventat de cripto-juriştii binecunoscutului cartel PD-PSRM pentru ”izbânda” unui model original de democraţie” din R.Moldova, de tristă faimă.

”Vor fi oare ”integri” candidaţii care au ”migrat” dintr-un partid în altul, sau cei care şi-au finanţat campaniile cu bani nedeclaraţi, şi în ce măsură membrii ANI sunt suficient de pregătiţi să le fie contestate judecăţile şi criteriile după care vor judeca pe alţii, sună aproape evanghelic, dar adevărat în condiţiile RM”, a conchis expertul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor