Parlamentul RM a simplificat procedura de achiziţie a vaccinurilor. Opoziţia: Există riscul procurării exclusive a Sputnik-ului rusesc
alte articole
Parlamentul Republicii Moldova a votat vineri, în lectură finală proiectul de lege care vizează modalitatea de procurare simplificată şi rapidă a vaccinurilor anticoronavirus.
Amendamentele prevăd modificarea Legii cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgenţă în sănătate publică şi a unor acte normative.
În cazuri de extremă urgenţă, este prevăzută atribuirea contractelor de achiziţii publice privind achiziţionarea vaccinurilor anti-COVID prin utilizarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. Este stipulată şi plata în avans pentru achiziţiile publice privind procurarea vaccinurilor.
Majoritatea parlamentară PSRM-Şor a respins toate amendamentele deputaţilor din PAS şi Platforma DA de la instituirea de cote, care să limiteze achiziţiile de la unul şi acelaşi producător, până la excluderea din proces a intermediarilor neautorizaţi, de aceea majoritatea deputaţilor din opoziţie nu au votat proiectul de lege.
Guvernul interimar ar fi identificat 137 de milioane de lei pentru achiziţii de vaccin şi a relatat parlamentarilor că intenţionează să procure, din această sumă, vaccin din diferite surse, în jur de un milion de doze. Astfel, a cerut suport normativ pentru o procedură de achiziţii simplificată. Ca să poată negocia direct cu producătorii, precum şi să organizeze licitaţii pe o cale mai scurtă decât cea prevăzută de lege.
În timpul dezbaterilor parlamentare, deputaţii PAS şi Platformei DA, citaţi de Radio Europa Liberă, au susţinut că problema nu e în dificultatea procedurilor, ci în incapacitatea executivului să negocieze cu producători „de încredere”, iar totul s-ar putea încheia cu un singur ofertant – producătorul rus, o licitaţie mimată şi, în fine, un singur vaccin procurat, Sputnik V, cu şanse mari să fie respins de populaţia care l-ar putea trata cu neîncredere din cauza nerecunoaşterii internaţionale, dar şi pe fundal de neîncredere faţă de vaccinare în general.