WatchDog: Socialiştii moldoveni au adoptat tactica de discreditare a vaccinurilor produse în Vest, în favoarea Sputnik-V

Iniţial ne-au adus în situaţia de a fi ultimul stat din Europa în care a ajuns vaccinul anti-Covid, iar acum au început să discrediteze acest produs, în interese geopolitice şi comerciale - WatchDog.
(gov.md)

Felul în care a fost gestionată pandemia de guvernul socialiştilor a făcut ca Republica Moldova să fie ultima ţară din Europa în care au ajuns vaccinurile anti-Covid. Cel puţin, acest lucru se arată într-o investigaţie efectuată de către cei de la WatchDog.MD, potrivit cărora, primele seruri, cele dezvoltate de Compania britanică AstraZeneca au fost livrate în ţara noastră datorită donaţiilor făcute de România şi Platforma COVAX.

Însă propaganda socialistă a demarat imediat o campanie de discreditare a vaccinului, în spate aflându-se „interese geopolitice şi comerciale catalogate de mulţi, pe bună dreptate, drept criminale”.

Amintim că marţi, 2 martie, a fost ziua în care primii medici moldoveni au fost vaccinaţi anti-Covid, pe când colegii lor din majoritatea statelor europene au beneficiat de vaccinare cu două luni mai devreme.

Chiar din ziua în care prima donaţie de vaccinuri, cea românească, a ajuns la Chişinău, postul de televiziune Accent TV care face parte din trustul socialiştilor, a dedicat mai multe ştiri tendenţioase despre acest eveniment, toate promovând ideea că vaccinul AstraZeneca este ineficient, iar oamenii aşteaptă produsul rusesc Sputnik-V.

„Eu am să aştept până o să vină vaccinul rus. Am fost ocupaţi toată viaţa cu vaccinarea copiilor, populaţiei cu vaccin rus”, a declarat, potrivit reportajului, unul dintre moldoveni.

De asemenea, au mai specificat experţii, în prima zi de vaccinare, în Republica Moldova mai mulţi deputaţi socialişti şi presa afiliată PSRM au publicat nişte scrisori interne semnate de conducerea spitalelor din Comrat şi Ceadâr-Lunga, care anunţau că efectivele de angajaţi din aceste instituţii ar refuza preparatul AstraZeneca.

Deputaţii nu au menţionat însă şi numărul medicilor din ţară care vor să se vaccineze cu AstraZeneca şi abia aşteaptă livrarea serului în instituţiile în care activează.

Primul care a prezentat aceste documente a fost socialistul Vladimir Odnostalco, cunoscut pentru interesele sale în domeniul farmaceutic, urmat de Bogdan Ţîrdea, Nichita Ţurcan etc., a mai menţionat WatchDog.

Ulterior, postul NTV, care face şi el parte din trustul socialiştilor, a prezentat un reportaj pe acest subiect în principalul buletin de ştiri al zilei cu genericul „Nu vor să se vaccineze”, burtiera cu acest titlu fiind păstrată pe tot parcursul reportajului, chiar dacă pe durata ştirii au apărut doar medici care susţin eficienţa vaccinării, iar unii dintre ei deja s-au imunizat, iar următoare ştire din acelaşi buletin a avut deja genericul „Medicii confirmă eficienţa Sputnik-V”.

Astfel, au punctat membrii WatchDog, este evidentă tendinţa de a discredita vaccinul produs în Marea Britanie şi de a-l promova pe cel produs în Rusia. Potrivit mai multor surse, în spatele acestei campanii s-ar afla interese comerciale, lucru confirmat şi de consiliera prezidenţială responsabilă de probleme din sănătate, Ala Nemerenco.

„Dar ştiţi de ce ei doar vorbesc şi atacă şi nu fac nimic? Fiindcă înregistrarea la Agenţia Medicamentului nu s-a făcut pentru ca dvs., cetăţenii, să aveţi acces la Sputnik, ci pentru că un lot de câteva sute de mii de doze de această marcă aşteaptă să primească autorizaţia de import pentru ca să fie introdusă în ţară. Şi să fie comercializat doar prin instituţii private şi doar contra plată. Doriţi să supravieţuiţi? Fiţi buni şi plătiţi”, a specificat fostul ministru al Sănătăţii.

Precizăm că premierul interimar Aureliu Ciocoi a confirmat că autorizaţia de import a acestui vaccin a fost obţinută la solicitarea unei companii private, declarând în cadrul unei emisiuni televizate că „Eu pot să vă spun un singur lucru, dosarul care a fost depus la Agenţia Medicamentului pentru omologarea vaccinului Sputnik-V a fost depus de o companie farmaceutică privată, care, presupun, a solicitat omologare tocmai pentru a aduce pe teritoriul RM vaccinul Sputnik-V în formă comercială”.

Interesele nu se opresc aici, deputata Ruxanda Glavan, partenera socialiştilor din majoritatea parlamentară a ieşit recent cu un proiect de lege prin care se încearcă obligarea Guvernului de la Chişinău să cumpere vaccinuri importate de companiile private.

„În perioada stării de urgenţă şi sănătate publică, sau situaţie excepţională, în cazul în care agenţii economici depun autorizaţii de import pentru vaccinuri împotriva virusului care a cauzat pandemia, Guvernul trebuie să aibă dreptul preferenţial de a achiziţiona cantităţile necesare în aşa mod încât să ofere gratuit cetăţenilor vaccin”, a menţionat Glavan.

Vaccinul AstraZeneca, atât de discreditat de propaganda din RM, este astăzi al doilea cel mai utilizat la nivel mondial şi a fost autorizat în peste 60 de state ale lumii, iar peste 50 de milioane de locuitori ai Planetei au fost imunizaţi cu acest ser.

„Tactica de discreditare a vaccinurilor produse în vest a fost adoptată nu doar de socialiştii moldoveni. Potrivit surselor, serviciile secrete ruse au publicat prin intermediul mai multor platforme media informaţii false privind siguranţa şi eficacitatea vaccinului. Miza era să reducă încrederea în vaccinul Pfizer în folosul vaccinului Sputnik.

Atunci când cei care ne-au adus la condiţia de a fi ultimul stat din Europa în care a ajuns vaccinul, şi acela livrat doar datorită unor donaţii, încep să discrediteze un anumit produs în interese geopolitice sau comerciale, este nu doar iresponsabil, ci şi criminal de-a dreptul”, au concluzionat experţii WatchDog.