Foşti parlamentari din Hong Kong cer liderilor UE să nu ratifice acordul de investiţii cu China

Elev împuşcat în piept de la 2 metri de către poliţia din Hong Kong, 1 octombrie 2019 (Captura video Youtube)
A.P
12.03.2021

Douăzeci şi patru de activişti pro-democraţie din Hong Kong au scris liderilor şi parlamentarilor Uniunii Europene cerându-le să nu semneze acordul de investiţii UE-China, cu excepţia cazului în care regimul chinez îşi abrogă aşa-zisa lege privind securitatea naţională pentru fosta colonie britanică.

Treisprezece dintre co-semnatarii scrisorii trăiesc în exil ca urmare a represiunii din ce în ce mai brutale a regimului comunist chinez împotriva disidenţei, după impunerea legii, în iunie 2020.

Scrisoarea a fost publicată pe 11 martie, la câteva ore după ce Congresul Naţional al Poporului, o structură formală complet controlată de Partidul Comunist Chinez, a aprobat un proiect legislativ de modificare a sistemului electoral din Hong Kong, făcând practic imposibil ca opoziţia să mai poată câştiga alegerile.

Citiți și Iubiri în vremea pandemiei: UE ajunge la un acord de investiţii cu China, pe baza promisiunilor comuniştilor

„Având în vedere că Beijingul este în curs de rescriere a codului electoral din Hong Kong, încălcând direct obligaţiile internaţionale asumate în conformitate cu Declaraţia comună sino-britanică, având în vedere că întreprinde în prezent arestări în masă şi intentează procese parlamentarilor şi activiştilor pro-democraţie, în temeiul legii draconice a securităţii naţionale şi având în vedere că încalcă libertăţile de bază garantate atât prin Legea fundamentală, cât şi prin Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, nu vedem cum poate UE să avanseze cu ratificarea acestui tratat de investiţii”, se menţiona în scrisoare.

„Este pur şi simplu absurd ca UE să se aştepte ca China să îşi respecte obligaţiile care îi revin în temeiul unui nou tratat bilateral de investiţii, în momentul în care încalcă deschis [sic] obligaţiile deja asumate faţă de comunitatea internaţională, de a garanta autonomia şi libertăţile locuitorilor din Hong Kong.”

Citiți și Hong Kong pune sub acuzare 47 de activişti pro-democraţie pentru organizarea alegerilor primare de anul trecut

Comisia Europeană, organul executiv al UE, a ajuns la o înţelegere „de principiu” cu Beijingul în decembrie 2020 privind Acordul cuprinzător UE-China privind investiţiile (CAI).

Acordul, care a fost negociat timp de şapte ani, a fost încheiat după ce regimul comunist a promis să permită un acces egal pe piaţa internă întreprinderilor europene şi să-şi îmbunătăţească standardele de muncă.

Acordul UE-China lăudat de liderii Franţei şi Germaniei a fost criticat de fostul şef al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, care a subliniat, într-o ieşire neobişnuită în presă, că acordul este mult prea "slab" în ceea ce priveşte standardele muncii, caracterizând promisiunile Chinei la acest capitol drept "ieftine".

Ted Hui - fost parlamentar al Partidului Democrat din Hong Kong, care trăieşte acum în exil în Australia - a cerut liderilor UE să „îşi cerceteze conştiinţa” şi „să se întrebe dacă ultimele câteva săptămâni de opresiune din Hong Kong vor continua şi după ratificarea acordului de investiţii UE-China”.

Citiți și Partidul striveşte: Magnatul Jimmy Lai din Hong Kong acuzat în al treilea proces

Ray Wong, primul refugiat din Hong Kong care a primit azil în Germania, a declarat că acordul „va slăbi capacitatea blocului de a lua o poziţie principială” asupra opresiunii din Hong Kong şi Xinjiang.

Acordul UE-China a fost condamnat de administraţia Trump şi criticat de parlamentarii UE.

Într-o rezoluţie adoptată la 21 ianuarie, Parlamentul European a spus că "regretă" faptul că executivul UE s-a grăbit să ajungă la un acord, în pofida represiunii în curs de desfăşurare în Hong Kong şi în alte părţi ale Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor