Germania deschide o anchetă cu privire la problemele de securitate ale telefoanelor 5G produse de chinezi
alte articole
O agenţie de reglementare germană a declarat că lansează o investigaţie de securitate asupra anumitor smartphone-uri fabricate în China, după ce Lituania a avertizat cu privire la capacităţile de cenzurare şi supraveghere încorporate în telefoanele Xiaomi.
Oficiul Federal pentru Securitatea Informaţiei din Germania a declarat pentru Deutsche Presse Agentur că a început o anchetă asupra mai multor modele de telefoane chineze, care vizează Huawei P40 5G, Xiaomi Mi 10T 5G şi oneplus 8T 5G.
Oficiul este subordonat Ministerului Federal al Internelor, Construcţiilor şi Comunităţii.
Investigaţia are loc după ce Lituania şi-a avertizat cetăţenii să stea departe de telefoanele mobile chineze.
„Recomandarea noastră este să nu cumpăraţi telefoane noi chinezeşti şi să scăpaţi de cele pe care le-aţi cumpărat deja, cât mai curând posibil”, a declarat ministrul adjunct al Apărării din Lituania, Margiris Abukevicius, pe 21 septembrie. Recomandarea sa a survenit pe baza unui raport care a testat telefoane 5G produse de companii chineze şi testate de Centrul Naţional lituanian de Securitate Cibernetică.
Raportul de 32 de pagini specifică riscurile de securitate, inclusiv scurgere de date personale, aplicaţiile preinstalate şi restricţiile privind libertatea de exprimare. Problemele de securitate au fost găsite în smartphone-urile 5G realizate de giganţii tehnologici chinezi Huawei şi Xiaomi.
Xiaomi Corp a declarat pe 27 septembrie că va contesta raportul şi că angajează un expert terţ pentru a evalua problemele ridicate.
Un expert a subliniat că riscurile de securitate sunt intenţionate. Profesorul Tsung-Nan Lin al Universităţii Naţionale din Taiwan (NTU) a declarat că gigantul Huawei este „agentul de influenţă al Partidului Comunist Chinez”, într-un interviu acordat The Epoch Times din 27 septembrie.
„Huawei nu este o companie pur privată”, a spus el. „Este o firmă cu legături strânse cu armata Partidului Comunist Chinez, afiliată guvernului chinez”.
Lin lucrează pentru Departamentul de Inginerie Electrică al NTU. Lin a confirmat că toate smartphone-urile chinezeşti ar trebui privite cu suspiciune. El a mai menţionat că ar reprezenta un risc imens de securitate naţională în plus faţă de scurgerea unui număr mare de informaţii confidenţiale ale consumatorilor.
„Conform legislaţiei interne, toate întreprinderile chinezeşti trebuie să raporteze autorităţilor chineze”, a spus Lin. El a avertizat că scurgerile de informaţii personale ar putea duce la extrădarea în China în anumite cazuri. Dacă utilizatorii nemulţumesc Beijingul şi locuiesc într-o ţară sau regiune care are un tratat de extrădare cu China, ei ar putea fi trimişi pentru a fi judecaţi în China, justiţia chineză fiind controlată de Partidul Comunist.
Prin utilizarea pe scară largă a puterii tehnologice, Partidul Comunist Chinez ar putea stăpâni peste un miliard de oameni şi ar putea rivaliza cu Statele Unite pentru hegemonie globală în secolul XXI, a adăugat Lin.