Parlamentul grec ratifică acordul de schimbare a numelui Macedoniei

Premierul grec Alexis Tsipras (Sakis Mitrolidis/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
25.01.2019

UPDATE: Parlamentarii greci au votat vineri cu 153 pentru la 146 contra în favoarea acordului privind schimbarea numelui Macedoniei.

* * *

Parlamentul grec va vota vineri un acord istoric privind normalizarea relaţiilor Greciei cu Macedonia.

În timp ce parlamentarii au dezbătut acordul joi, un grup de aproximativ 2.500 de manifestanţi s-a adunat în faţa Parlamentului din Atena şi unii dintre ei au scandat “Trădătorii!”, potrivit RFE/RL.

Poliţiştii prezenţi la faţa locului au lansat gaze lacrimogene şi grenade flashbang după ce o parte din manifestanţi au aruncat cu pietre şi alte obiective.

Ulterior, poliţia a declarat că a arestat 10 persoane şi a reţinut 133 pe baza suspiciunii de comitere sau plănuirea comiterii de acţiuni violente. S-a făcut apel pentru încă un protest în faţa Parlamentului în ziua de vineri.

Pe baza acordului, Macedonia îşi va schimba numele în Republica Macedonia de Nord. Astfel, ar putea fi deblocate eforturile Macedoniei de aderare la NATO şi la Uniunea Europeană, care au fost blocate mult timp de Grecia.

Acordul a fost deja votat în Parlamentul Macedoniei, însă trebuie să primească şi sprijinul parlamentarilor greci.

În plus, acordul este susţinut de statele occidentale care doresc să limiteze influenţa rusească în Balcani, însă a fost contestat în principal de naţionaliştii din Grecia şi Macedonia, care susţin că acesta oferă prea mult celeilalte părţi.

Premierul grec Alexis Tsipras, prezent joi în Parlament, a cerut politicienilor să dea undă verde acordului.

“Ne aflăm la un pas înaintea unui eveniment istoric. Naţionalismul în Balcani a dus la dezastre şi cred că este momentul să scăpăm de naţionalism”, a afirmat el.

Guvernul lui Tsipras ar putea obţine voturi de la un număr mic de parlamentari din opoziţie şi astfel şi-ar asigura cele 151 de voturi necesare în Parlamentul cu 300 de membri pentru ratificarea acordului.

Liderul opoziţiei Kyriakos Mitsotakis a respins înţelegerea ca fiind o “înfrângere naţională”. Liderul partidului Noua Democraţie a ameninţat că va bloca eforturile Macedoniei de a adera la UE în cazul în care partidul său iese câştigător în alegerile din acest an.

Votul pentru adoptarea acordului a fost programat iniţial să aibă loc joi, însă dezbaterea a fost prelungită până vineri pentru a permite numărului mare de vorbitori înregistraţi să-şi exprime opiniile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor