Atena: Ciocniri în timpul unui protest împotriva acordului de schimbare a numelui Macedoniei

Ciocniri între manifestanţi şi poliţie în Atena, Grecia, în timpul unui protest împotriva acordului de schimbare a numelui Macedoniei, 20 ianuarie 2019 (Getty Images)
Andrei Popescu
21.01.2019

Manifestanţi s-au ciocnit cu poliţiştii în faţa Parlamentului grec din Atena în timpul unui protest care a atras zeci de mii de persoane ce se opun acordului privind schimbarea numelui Macedoniei, potrivit RFE/RL.

Unii manifestanţi au aruncat duminică cu pietre, artificii şi alte obiecte asupra poliţiştilor, în timp ce încercau să intre în Parlament. Ca răspuns, poliţia a folosit bastoane şi gaze lacrimogene.

Nouă poliţişti au fost răniţi în timpul ciocnirilor violente, potrivit unei declaraţii a poliţiei.

Guvernul elen condus de premierul Alexis Tsipras şi guvernul omologului macedonian, Zoran Zaev, au încheiat în luna iunie un acord privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave în Republica Macedonia de Nord.

În schimb, Atena va renunţa la obiecţiile sale ca Macedonia să se adere la NATO şi Uniunea Europeană.

Parlamentarii eleni vor începe să dezbată astăzi ratificarea acordului şi urmează să voteze acordul la sfârşitul săptămânii.

La începutul acestei luni, Parlamentul macedonean a aprobat modificarea Constituţiei pentru a schimba numele ţării.

Acordul a întâmpinat opoziţie atât în Grecia cât şi în Macedonia, critici din ambele tabere afirmând că acordul oferă prea multe concesii celeilalte părţi.

Atena susţine că utilizarea termenului “Macedonia” implică revendicări teritoriale asupra provinciei nordice a Greciei cu acelaşi lume şi asupra moştenirii antice elene.

“Există o singură Macedonia, Macedonia grecească, şi atât”, scria pe pancarta afişată duminică de unul dintre manifestanţii din Atena.

“Acest guvern este un guvern de trădători”, a declarat Christina Gerodimoun agenţiei de ştiri AFP, făcând referire la o coaliţie condusă de Tsipras.

Organizatorii protestului au afirmat că au sperat să atragă peste 600.000 de manifestanţi. Poliţia a susţinut că numărul participanţilor a fost de aproximativ 60.000.

O declaraţie publicată de biroul lui Tsipras a învinuit “elementele extremiste” şi membrii partidului de extremă dreapta Zorii Aurii pentru ciocnirile violente din timpul protestului.

Premierul Tsipras a primit un vot de încredere în Parlament în 16 ianuarie. Moţiunea a fost lansată după ce ministrul Apărării Panos Kammenos - liderul partidului Grecii independenţi, partener în coaliţia de guvernare - a demisionat în semn de protest faţă de acordul pentru schimbarea numelui Macedoniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor