Parlamentul European ridică din imunitatea Marinei Le Pen într-un caz legat de defăimare
alte articole
Votul prin ridicare de mâini a avut loc joi în Parlamentul European şi permite procurorilor francezi să continue o acţiune de defăimare împotriva Marinei Le Pen, lidera Frontului Naţional de extremă dreapta.
Le Pen ar putea fi chemată în faţa judecătorilor implicaţi în investigaţie şi chiar reţinută pentru a răspunde la întrebări.
Le Pen a negat că ar fi comis vreo infracţiune şi a declarat că va răspunde oricărei citaţii după cea de-a doua rundă a alegerilor parlamentare de duminică.
Votul din Parlamentul European a avut loc după ce primarul de centru-dreapta din oraşul Nisa, Christian Estrosi, a intentat un proces împotriva Marinei Le Pen pentru că l-a acuzat de asociere cu militanţii islamişti în 2015.
La începutul acestei săptămâni, Comitetul pentru Afaceri Legal din Parlamentul European a recomandat ca imunitatea parlamentară a Marinei Le Pen să fie ridicată deoarece acestea nu a făcut presupusele declaraţii despre Estrosi în cadrul sarcinilor sale ca membră a Parlamentului European.
Comitetul a descoperit de asemenea că nu există niciun motiv care să arate că cererea pentru înlăturarea imunităţii sale a fost făcută pentru a-i crea probleme politice.
Alte pierderi
În luna martie, Le Pen şi-a pierdut imunitatea într-un alt caz – de această dată datorită răspândirii unor imagini grafice cu execuţii comise de grupului jihadist Statul Islamic, pe care le-a postat pe Twitter.
De asemenea, Le Pen riscă să îşi piardă imunitatea într-un al treilea caz, privind presupusa utilizare eronată de fonduri UE. Acea decizie va fi luată în considerare de un comitet parlamentar în decursul săptămânii viitoare.
La începutul acestei săptămâni, tatăl ei şi fondatorul Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen s-a aflat într-o situaţie similară. Miercuri, Parlamentul European a ridicat imunitatea acestuia şi a unui membru al Frontului, ca răspuns la o investigaţie franceză asupra unei presupuse “defăimări publice”, de natură rasistă, privind o serie de remarci făcute în august 2009.
Unii membri ai Frontului Naţional au declarat că votul în Parlamentul European a urmărit să afecteze poziţia partidului înaintea celei de-a doua runde a alegerilor parlamentare franceze din această duminică. Însăşi Marine Le Pen a denunţat procedurile împotriva sa ca fiind motivate politic.
Frontul Naţional a reuşit să obţină doar 14% dintre voturi în prima rundă a alegerilor, şi Le Pen a declarat că acest rezultat slab s-a datorita prezenţei reduse la vot, de 49%.
În timp ce alţi 120 de candidaţi de extremă dreapta încă sunt înscrişi în cursa de duminică pentru cele 577 de locuri în Parlament, doar 10% dintre ei sunt aşteptaţi să câştige. Pentru ca Frontul Naţional să formeze un grup parlamentar trebuie să obţină cel puţin 15 locuri în aceste alegeri.
Cel mai recent sondaje publicat joi de Opinionway/ORPI a arătat că partidul La Republique en Marche! (LREM) al preşedintelui Emmanuel Macron ar putea câştiga între 440 şi 447 de locuri în Parlament. Republicanii şi partidele aliate de centru vor câştiga între 70 şi 90 de locuri, fiind urmaţi de 15 locuri pentru Partidul Socialist al fostului preşedinte Francois Hollande.