Elena Costache, preşedinta CSM: "O creştere bruscă a vârstei de pensionare înseamnă o epurare a sistemului de justiţie"

Judecătoarea Elena Costache, preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) (Youtube - screenshot)
D.B.
07.07.2025

Judecătoarea Elena Costache, preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a acordat un interviu pentru Ştiri pe Surse, în care a vorbit despre situaţia critică în care se află sistemul judiciar din România şi despre îngrijorările generate de măsurile anunţate în noul program de guvernare.

În centrul îngrijorărilor CSM se află intenţia Guvernului de a modifica vârsta de pensionare a magistraţilor, într-un mod pe care Costache îl consideră abrupt şi lipsit de consultare reală.

„Am încercat să îi determinăm pe cei care urmează să ia aceste măsuri să conştientizeze de efectele lor, dacă vor fi luate într-o manieră abruptă, într-o manieră în care noi nu suntem consultaţi la modul concret, la modul real”, a declarat şefa CSM.

Ea a explicat că, în urma scrisorilor deschise trimise către autorităţi, a fost invitată la o întâlnire informală cu premierul României, împreună cu judecătorul Claudiu Drăguşin. Cu acel prilej, conducerea CSM a prezentat riscurile majore pe care le implică măsura privind creşterea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani, aşa cum este prevăzut în programul de guvernare.

Sistemul de justiţie riscă depopularea

„O creştere bruscă a vârstei de pensionare, direct la 65 de ani, peste noapte, cum am exprimat eu, înseamnă o depopulare, o epurare a sistemului de justiţie”, a avertizat Costache.

Concret, potrivit acesteia, peste 600 de magistraţi îndeplinesc deja condiţiile de pensionare şi ar putea pleca din sistem imediat. La nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din cei 109 judecători activi, 83 pot ieşi la pensie.

„Ce facem? Cum i-am spus şi domnului prim-ministru, rămânem la Curtea Supremă, la Instanţa Supremă în această ţară, cu 20 de judecători?”, a întrebat retoric preşedinta CSM.

Situaţia este la fel de gravă şi la nivelul curţilor de apel, unde peste 200 de judecători pot părăsi sistemul oricând, afectând grav funcţionarea justiţiei la nivel înalt.

Potrivit şefei CSM, un alt obstacol major îl reprezintă lipsa posibilităţii de a organiza concursuri de recrutare din cauza aşa-numitei „ordonanţe Trenuleţ”, care blochează angajările în sistem. Chiar dacă recrutarea ar fi reluată, magistraţii nu pot ajunge imediat în instanţele superioare.

„Unui judecător de curte de apel, ca să meargă la promovare la înalta curte, îi trebuiesc 18 ani vechime în profesie şi minim 5 ani vechime să funcţioneze la o curte de apel”, a explicat Elena Costache, subliniind că procesul de promovare este unul lung şi riguros.

Justiţia, folosită electoral

Costache a criticat faptul că, în perioadele de campanie electorală, justiţia devine „monedă electorală”: „Suntem cel mai uşor de vândut, metaforic vorbind şi nu numai metaforic, şi teoretic şi practic, pentru că asta dă cel mai bine la public”.

Această instrumentalizare a justiţiei, în opinia sa, a condus la o scădere semnificativă a încrederii publicului în sistemul judiciar: „Gradul de încredere al cetăţenilor în sistemul de justiţie este în cădere liberă”.

Mesajul către decidenţi

Elena Costache a cerut autorităţilor să nu trateze sistemul de justiţie ca pe o simplă componentă birocratică, ci să înţeleagă impactul deciziilor asupra cetăţeanului.

„Justiţia este un serviciu public în slujba cetăţeanului”, a amintit aceasta.

În final, preşedinta CSM a făcut apel la responsabilitate şi consultare reală în procesul de reformare a sistemului: „Noi suntem să ne facem o datorie publică. Nu suntem o castă închisă. Nu funcţionăm în afara societăţii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor