Inspector ANAF, plasat sub control judiciar într-un dosar DNA de trafic de influenţă şi informaţii confidenţiale

Directia Nationala Anticoruptie - DNA (Epoch Times România)
D.B.
07.07.2025

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Secţia de Combatere a Corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 4 iulie 2025, faţă de Sîrbu Florin, inspector superior în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), se arată într-un comunicat al DNA.

Sîrbu, care activa în cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, este acuzat de săvârşirea următoarelor infracţiuni: trafic de influenţă, fals în declaraţii, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, a informaţiilor nedestinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Totodată, DNA a dispus, începând cu 5 iulie 2025, punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar, tot pentru 60 de zile, şi faţă de G.F.M., administrator al unei societăţi comerciale, acuzat de cumpărare de influenţă.

Potrivit procurorilor, în prima jumătate a anului 2023, Sîrbu Florin, în calitate de inspector ANAF, ar fi acceptat promisiunea administratorului G.F.M. privind remiterea unei sume de 1.000.000 de euro. Ulterior, în perioada septembrie–octombrie 2023, ar fi primit efectiv de la acesta peste 1.000.000 de lei. În schimb, Sîrbu ar fi susţinut că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul ANAF – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Ilfov.

În baza acestei presupuse influenţe, inspectorul ar fi promis că va determina funcţionarii menţionaţi să aprobe rambursări de TVA în valoare de 2.000.000 de euro pentru societatea comercială condusă de G.F.M. Din această sumă, s-ar fi încasat fraudulos peste 2.700.000 de lei.

În plus, în anul 2024, Sîrbu Florin ar fi completat în fals declaraţia de avere, omiţând să menţioneze deţinerea unui autoturism marca BMW.

Totodată, în aprilie 2025, el ar fi accesat ilegal informaţii bancare referitoare la două persoane şi le-ar fi pus la dispoziţia unui terţ, deşi acesta nu era autorizat să aibă acces la astfel de date. Acţiunea ar fi avut ca scop obţinerea, pentru altă persoană, de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Pe durata controlului judiciar, cei doi inculpaţi trebuie să respecte mai multe obligaţii:

  • să se prezinte ori de câte ori sunt convocaţi de organele de urmărire penală,

  • să nu părăsească teritoriul României fără acordul procurorilor,

  • să nu comunice, direct sau indirect, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a măsurii.

DNA precizează că, în cazul în care inculpaţii vor încălca cu rea-credinţă obligaţiile impuse, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau arestarea preventivă.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 din Codul de procedură penală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor