Bolojan îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul fiscal. AUR anunţă moţiune de cenzură

Premierul desemnat Ilie Bolojan (Captura video)
Loredana Diacu
07.07.2025

Guvernul îşi asumă astăzi răspunderea în faţa Parlamentului pentru pachetul de măsuri fiscale vizând reducerea deficitului bugetar, proiect care a stârnit nemulţumire, în special printre bugetari. AUR a valorificat deja nemulţumirea din societate, anunţând moţiune de cenzură, demers care nu are nicio şansă de reuşită având în vedere aritmentica parlamentară.

Reamintim că proiectul prevede pe lângă tăieri de sporuri şi îngheţarea pensiilor şi salariilor în sectorul public în anul 2026 precum şi măsuri care îi vor afecta pe toţi cetăţenii ţării, respectiv majorări de taxe, principala fiind creşterea TVA de la 19% la 21%.

Venit în faţa parlamentarilor, premierul Bolojan a explicat că pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul şi-l asumă în faţa Parlamentului este o soluţie de urgenţă, necesară pentru a evita intrarea României în incapacitate de plată şi pentru a recâştiga încrederea investitorilor. Premierul a subliniat că, deşi preşedintele i-a cerut la instalarea Guvernului să evite creşterea taxelor, realitatea bugetară şi negocierile cu partenerii externi au impus aceste măsuri, singurele capabile să aducă venituri rapide la buget şi să reducă deficitul excesiv al ţării.

Bolojan a precizat că, dacă nu ar fi fost adoptate aceste măsuri, România risca să nu mai poată acoperi cheltuielile statului, inclusiv salariile şi pensiile, şi să piardă accesul la fondurile europene, întrucât reforma fiscală este o condiţie pentru continuarea finanţării de la Bruxelles. El a arătat că ţara noastră a cheltuit cu 30% mai mult decât a încasat din taxe şi impozite, iar această situaţie nu mai poate continua.

Premierul a detaliat că pachetul fiscal prevede două cote de TVA – 11% pentru anumite produse şi servicii esenţiale, respectiv 21% cota standard – precum şi majorarea accizelor la alcool, carburanţi şi ţigări, şi introducerea contribuţiei la sănătate pentru pensiile care depăşesc 3.000 de lei. Totodată, pensiile şi salariile din sectorul public vor fi îngheţate în 2026, iar impozitul pe dividende va creşte de la 10% la 16%.

Bolojan a mai spus că aceste măsuri sunt doar începutul şi că vor urma alte două pachete, cu accent pe echitate şi eficienţă. El a recunoscut că măsurile nu sunt populare, dar a insistat că perioada dificilă va fi limitată, iar scopul este ca România să poată reveni pe o traiectorie de dezvoltare sustenabilă. Premierul a afirmat că îşi asumă întreaga responsabilitate pentru implementarea acestor măsuri şi că, dacă nu vor fi aplicate aşa cum a anunţat, îşi va depune mandatul.

"Până la sfârşitul lunii iulie, vom reveni în faţa Parlamentului României cu acest al doilea pachet de măsuri, cu accent pe echitate, moralitate şi eficienţă", a declarat el.

În final, Bolojan a făcut apel la opoziţie să contribuie la îmbunătăţirea deciziilor, nu la blocarea lor, şi a transmis că Guvernul este conştient de impactul acestor măsuri asupra populaţiei, angajându-se să atenueze efectele negative şi să reducă pe cât posibil durata perioadei dificile

Discursul lui Bolojan

Doamnelor şi domnilor deputaţi şi senatori,

Vin astăzi în faţa dumneavoastră şi a tuturor românilor care ne urmăresc pentru angaja răspunderea Guvernului României pentru primul pachet de măsuri fiscale şi bugetare.

Un pachet de măsuri pe care suntem nevoiţi să le luăm într-o perioadă foarte scurtă. Nu este un gest uşor, nici pentru mine, nici pentru colegii mei, înţelegând greutăţile care vor apărea ca urmare a acestui pachet pentru cetăţenii ţării noastre.

Este, însă, o urgenţă naţională şi un act de responsabilitate. România are nevoie de corectarea acumulărilor negative, iar acest pachet este începutul.

Aşa cum am afirmat la preluarea mandatului, direcţiile de acţiune rămân neschimbate: ordine în finanţele ţării, buna guvernare şi respectul pentru cetăţeni. Iar respectul începe de la a le spune adevărul şi a îmi asuma responsabilitatea.

România a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană: peste 9,3% din PIB. Aşa cum am mai spus, pentru fiecare 100 de lei încasaţi, statul a cheltuit 132 lei, iar pentru asta România s-a împrumutat şi se împrumută scump în fiecare zi pentru a funcţiona.

Acest lucru trebuie să se oprească, altfel ne aşteaptă aşa numitul ”Junk”, respectiv titlul de ”ţară nerecomandată pentru investiţii”, aşa cum este definit de agenţiile de rating.

Cum se traduce acest ”Junk” pe înţelesul fiecărui român: Dacă România ajunge în această situaţie, vom avea cu siguranţă următoarele consecinţe:
● taxe mult mai mari,

● preţuri mai mari şi putere de cumpărare mai mică,

● dobânzi la credite mai mari atât pentru stat, cât şi cetăţeni,

● o presiune mult mai mare pentru reducerea locurilor de muncă din sectorul bugetar,

● fonduri europene blocate.

România ar deveni o ţară nefrecventabilă economic, ocolită de investitori şi lipsită de oportunităţi pentru cetăţeni.Pe scurt, ţara noastră s-ar întoarce în urmă cu 15-16 ani, într-una din cele mai grele situaţii de instabilitate economică şi politică de după decembrie 89.

Românii care ne ascultă acum s-ar putea întreba de ce ne-ar interesa ratingul ţării noastre, ce legătură are cu fiecare dintre noi, personal?

Din păcate, fiecare român ar fi direct afectat de consecinţe. Impactul ar lovi deopotrivă pe tineri şi pe seniori, pe angajaţii de la stat şi de la privat, pe micii întreprinzători şi marile companii, fiecare familie.

Acest lucru poate fi evitat. Încă. Nu suntem încă în ceasul al doisprezecelea. Suntem însă la limită.

Şi suntem aici să evităm acest scenariu, pentru ca România să renască economic şi să prospere în următorii ani.

Ştiu că aceste măsuri nu sunt populare. Le mulţumesc românilor pentru răbdare şi înţelegere.

Vreau să le transmit că această perioadă dificilă va dura o perioadă limitată. După ea există speranţă. Dacă facem ce trebuie în următoarele luni vom fi într-o altă situaţie la sfârşitul anului viitor.

Stimaţi colegi,

Până la a ne atinge dezideratul de prosperitate, raţiunea şi pragmatismul ne îndeamnă să vedem urgenţele noastre.

Aproape 40% din deficit este generat de cheltuieli permanente, în special salariale, în condiţiile în care avem deja cheltuieli cu salariile în sectorul public raportat la cei care contribuie la ele, peste media Uniunii Europene. Suntem, pe de altă parte, printre ţările cu cele mai mici venituri fiscale din UE (sub 30% din PIB faţă de aproximativ 40% în vestul Europei).

Avem cote de TVA şi taxe pe dividende printre cele mai reduse. Eu nu spun că nu e bine să ne dorim să le ţinem cât mai jos, dar trebuie să fim şi realişti. În primul rând, trebuie să le încasăm, combătând evaziunea fiscală şi fraudarea banului public. Dar asta nu se poate face de pe o zi pe alta.

Or, fără un sistem fiscal corect şi predictibil, nu vom mai avea cu ce plăti drumuri, spitale, armată, salarii sau pensii. Fără a ţine pasul cu dezvoltarea şi ordinea cu ţările membre, nu vom mai primi sprijinul fondurilor europene. Ne vom izola şi afunda în propriile scenarii financiare păguboase, aşa cum s-a întâmplat deja.

Pentru a evita acest scenariu vin astăzi cu primul pachet de măsuri adoptate în Guvern, pentru care ne asumăm răspunderea.

Acest pachet vizează, în principal, următoarele aspecte:

1. Reorganizarea TVA: Cota standard va fi de 21%. Cota redusă va fi de 11% (pentru alimente de bază, medicamente, lemn de foc, cărţi, canalizare, energie termică şi HoReCa – temporar, cel puţin)

2. Creşterea necesară a unor accize. Vor creşte accizele cu 10% la alcool şi carburanţi. De asemenea, vor creşte accizele şi pentru tutun.

3. Introducerea CASS pentru pensii peste 3.000 lei. Se plăteşte doar pentru partea care depăşeşte acest prag. Obiectivul este creşterea numărului de contribuabili la sănătate. Azi avem puţin peste 6 milioane de contribuiabili şi peste 16 milioane de beneficiari. Sistemul nu poate funcţiona în aceste condiţii.

4. Taxarea capitalurilor mari.

● Impozitul pe dividende din 1 ianuarie 2026 va ajunge la 16%.

● Profiturile suplimentare ale băncilor şi companiilor de jocuri de noroc se impozitează mai mult, iar câştigurile companiilor de jocuri de noroc vor fi suprataxate.

5. Îngheţarea unor cheltuieli bugetare

● În anul 2026 nu mai putem majora salariile şi pensiile din sistemul public. Nu mai există capacitatea de finanţare pentru acest lucru.

● de asemenea, se limitează angajările şi sporurile nejustificate.

Stimaţi colegi, în afara acestor măsuri aş vrea să fac şi unele clarificări legate de educaţie.

Aş vrea să fie limpede: titularii din Educaţie nu-şi pierd locurile de muncă şi nu li se taie din salarii. Da, e adevărat, vor fi mai puţine plăţi cu ora şi câştigurile suplimentare din această activitate se vor reduce. Acesta este adevărul.

Iar bursele nu dispar, dar sistemul se reorganizează pentru a deveni sustenabil şi meritocratic.

● Bursele vor fi acordate doar pentru merit real (minim nota 9, max. 15% dintr-o clasă), iar bursele sociale pentru nevoi reale. Se elimină, aşadar, anomalia prin care aproape o întreagă clasă primea bursă de merit fără performanţă. Gândiţi-vă că am avut clase la bacalaureat în care, o bună parte, erau cu burse de merit, dar unii dintre cei care au dat bacalaureatul, au căzut la bacalaureat. Se pune problema: când a fost evaluarea corectă?

● Gândiţi-vă, de exemplu, o altă anomalie, trebuie s-o recunoaştem şi pe asta, a fost că de trei ani de zile valoarea burselor pentru elevi a crescut de peste 25 de ori, de la 188 de milioane la 4,7 miliarde.

● Norma didactică va creşte cu 2 ore, ajungând în felul acesta aproape de norma medie europeană.

În spaţiul public se discută că vor avea de suferit doar cei amărâţi şi sinecuriştii nu vor avea nimic de pierdut. Că s-a început cu bursele, nu cu politicienii.

Vreau să asigur pe toţi românii de un lucru foarte clar. Sunt un premier cu mandatul pe masă şi cu asumarea întregii răspunderi, că tot ce am spus că se va pune în practică, se va întâmpla. În caz contrar, eu nu voi mai fi prim ministru.

Îi rog pe cei îngrijoraţi de ordinea în care luăm măsurile să urmărească paşii pe care îi facem şi vor observa că nu vom rata nimic din ceea ce am promis. Dar nu putem să facem totul în câteva zile.

Toate măsurile despre care am vorbit în programul de guvernare şi poate mai multe decât atât, vor aduce echitate şi dreptate.

Promisiunea mea este că vom face ordine în finanţele ţării noastre. Dorinţa mea este să demonstrez că putem avea o bună guvernare cu respect pentru cetăţeni.

Stimaţi colegi şi dragi români,

Atunci când am spus că e nevoie de un nou început, m-am gândit şi la măsuri concrete de restabilire a bunului simţ în administraţia centrală şi locală. Unele vin prin educaţie, dar unele vin şi prin reguli. Şi cu aceste reguli se ocupă acum Guvernul pe care îl conduc.

Din acest motiv, vreau să vă vorbesc şi despre cel de-al doilea pachet pe care îl avem în pregătire la Guvern. El va veni în completarea acestor prime măsuri.

Astfel, până la sfârşitul lunii iulie, vom reveni în faţa Parlamentului României cu al doilea pachet de măsuri, cu accent pe echitate şi eficienţă.

Vorbim despre:

1. Reforma pensiilor speciale, prin eliminarea excepţiilor, calculul corect al pensiilor şi intrarea la pensie la vârsta generală.

2. Reforma companiilor de stat şi a autorităţilor autonome. Vom restructura autorităţile autonome de tip ASF, ANCOM şi ANRE. Vom reduce numărul de membri şi indemnizaţiile din consiliile de administraţie şi vom transparentiza activităţile şi contractele.

3. Reforma administraţiei locale şi centrale, prin redimensionarea aparatului bugetar, prin descentralizare şi digitalizare.

4. Combaterea evaziunii fiscale şi a fraudării banului public, prin modificări legislative şi prin acţiunea pe care trebuie s-o vedeţi la ANAF în lunile următoare.

5. Urgentarea accesării fondurilor europene şi prioritizarea investiţiilor cu impact direct în dezvoltare.

Vreau să închei cu un apel adresat nu doar clasei politice, ci şi fiecărui român, din ţară sau străinătate:

România are o şansă reală să devină mai puternică în Europa şi în regiune, dacă trece cu bine de acest moment dificil. Dar acest lucru este posibil dacă suntem toţi responsabili, implicaţi şi oneşti.

Apelul meu pentru colegii parlamentari din Coaliţie este acesta:

Vă rog să vă susţineţi colegii pe care i-aţi trimis în guvern să facă reforme, ajutaţi-i, de aici din Parlament cu soluţii mai bune. Nu ne ajută nici dublul limbaj şi nici căutarea unor vinovaţi sau explicaţii şi justificări care nu folosesc nimănui.

Situaţia actuală nu este despre orgolii personale, imagine şi nici măcar competiţie electorală. Oamenii se uită la noi şi aşteaptă maturitate şi responsabilitate.

Apelul meu pentru colegii din opoziţie este acesta:

Participaţi la îmbunătăţirea deciziilor, nu la blocarea lor. Iar cultivarea dezbinării nu poate mări salariile şi pensiile. Iar o ţară dezbinată va fi o ţară mai slabă.

Dacă ţineţi la România, şi cred asta, spuneţi-le românilor adevărul, chiar dacă e neprofitabil politic. Acesta este singurul patriotism economic real, nu cel pus în pliantele electorale.

Veţi avea în mine un interlocutor, un om deschis la dialog onest şi civilizat. Dar, în acelaşi timp, voi taxa propunerile populiste, voi combate minciunile şi dezinformarea, dacă va fi cazul.

Închei cu apelul către toţi românii din ţară şi străinătate:

Suntem conştienţi că aceste măsuri se vor resimţi în viaţa de zi cu zi a unui număr foarte mare de concetăţeni.

Privim cu responsabilitate şi solidaritate efectele ce vor urma şi lucrăm cu toată energia pentru a atenua aceste efecte. Muncim, zi de zi, pentru a scurta, cât mai mult, perioada dificilă prin care România va trece şi pentru ca aceste măsuri să fie drepte.

Nu cerem confirmări. Înţelegem că pe bună dreptate că aveţi o încredere scăzută în guvernanţi. Vă cerem însă o corectă evaluare şi răbdarea de a înţelege că lucrurile nu pot fi realizate de pe o zi pe alta. Iar timpul va confirma sau nu acest lucru.

România nu mai poate funcţiona cu improvizaţii şi populism. România are nevoie de reguli aplicate pentru toată lumea şi de drepturi respectate pentru fiecare român în parte.

Astăzi, ca să fim cât se poate de oneşti, facem ceea ce trebuia făcut de ieri. Dar facem ceea ce trebuie, chiar şi mai târziu decât niciodată.

Dragi români,

Şi eu şi colegii mei avem convingerea că împreună vom aduce ţara noastră pe linia de dezvoltare corectă ce poate genera în următorii ani prosperitate şi siguranţă pentru cât mai mulţi dintre români.

Dumnezeu să ne ajute!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor