Parlamentul European a ratificat acordul dintre UE şi R. Moldova privind protecţia indicaţiilor geografice
alte articole
După ce în plenul parlamentului de la Strasbourg a fost votat Acordul dintre Uniunea Europeană şi R.Moldova cu privire la protecţia reciprocă a indicaţiilor geografice, a denumirilor de origine pentru produsele agricole şi alimentare, Parlamentul European l-a ratificat.
Potrivit Agenţiei „INFOTAG”, prin acest acord, Moldova şi UE se angajează să respecte şi să protejeze reciproc indicaţiile geografice şi denumirile de origine înregistrate. Mai mult ţara noastră se obligă să intervină în cazul utilizării frauduloase pe teritoriul ei a unor indicaţii geografice înregistrate în UE, iar UE va fi partener spre recunoaşterea şi protejarea pe teritoriul său a indicaţiilor de origini moldoveneşti.
Potrivit eurodeputatului român Iuliu Winkler, „cel mai important obiectiv al relaţiilor economice şi comerciale dintre Moldova şi UE este încheierea negocierilor asupra Acordului de Comerţ Liber, numit Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între R.Moldova şi UE. Raportul votat (...) în Parlamentul European, este important, deoarece este o precondiţie necesară continuării negocierilor comerciale”.
În contextul în care acordul a fost ratificat, Moldova va trebui să respecte angajamentul de a folosi o altă denumire pentru vinul spumant sau pentru cognac.
„Producătorii moldoveni nu vor mai avea voie să folosească denumirea de şampanie pentru vinul spumant. Aşa cum vinul spumant din Spania este cunoscut sub denumirea de „cava”, iar denumirile „champagne” şi „cremante” te duc cu gândul la Franţa, tot aşa şi Moldova trebuie să fie cunoscută sub o singură denumire unică”, a spus anterior ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, citează agenţia „INFOTAG”.