Parlamentul de la Chişinău a aprobat în lectura a doua anularea sistemului electoral mixt

În sistemul mixt rolul banilor era enorm, însă democraţia nu înseamnă cine pune mai mulţi bani în alegerile electorale. Anularea acestui sistem înseamnă mai multă democraţie şi pluralism şi mai puţină corupţie politică, afirmă Dumitru Alaiba.
Ştampilă pentru alegeri (moldova.org)
Ştefan Sârbu
01.08.2019

În ultima şedinţă a sesiunii de primăvară, Parlamentul de la Chişinău a aprobat în lectura a doua anularea sistemului electoral mixt şi revinirea la sistemul electoral proporţional pe liste de partid, modificând Codul electoral, Legea privind partidele politice, privind statutul deputatului şi Codul contravenţional. Deputaţii au modificat şi pragul minim de reprezentare, constituind 5% pentru un partid, 7% - pentru bloc electoral, 2% - pentru candidat independent.

Modificările legislative vizează îmbunătăţirea sistemului electoral proporţional, care a existat până în 2017, legat de modul de votare în diasporă, transparentizarea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale, stabilirea unor proceduri clare şi transparente la întocmirea listelor de candidaţi.

Au fost excluse certificatele de integritate, fiind înlocuite cu declaraţiile pe propria răspundere privind inexistenţa restricţiilor legale/judecătoreşti de a candida sau ocupa funcţii publice, inexistenţa actelor de constatare rămase definitive referitoare la regimul declarării averilor şi intereselor personale, la stările de incompatibilitate.

Cetăţenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza paşaportului, buletinului de identitate şi livretului militar în cazul alegerilor parlamentare, prezidenţiale şi referendumului republican. Totodată, paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova al cărui termen de valabilitate a expirat va putea fi întrebuinţat pentru exercitarea dreptului de vot.

Deputaţii au aprobat ca plafoanele donaţiilor în contul ”Fond electoral” pentru o campanie electorală să constituie 6 salarii medii lunare pe economie în cazul persoanelor fizice şi 12 salarii medii din partea persoanelor juridice.

În cazul cetăţenilor Republicii Moldova care au obţinut venituri în afara ţării, acest plafon nu va depăşi 3 salarii medii lunare pe economie. O persoană fizică va putea face donaţii în numerar în sumă de până la 3 salarii medii pe economie stabilite pe anul respectiv, iar donaţiile care vor depăşi această limită se vor face exclusiv prin operaţiuni bancare.

În context, deputatul PAS, Dumitru Alaiba a ţinut să sublinieze că anularea sistemului electoral mixt înseamnă mai multă democraţie şi pluralism şi mai puţină corupţie politică. Astfel, a fost redus plafonul maxim privind costul campaniilor electorale, formaţiunile politice fiind obligate de a avea 4 femei la fiecare 10 persoane din listele electorale fiind redus şi pragul electoral pentru partide de la 6% la 5% şi pentru blocuri electorale de la 8% la 7%.

„Există încă multe breşe în sistemul nostru de vot, dar am făcut o schimbare semnificativă. Democraţia nu înseamnă cine bagă mai mulţi bani în electorală. Deşi banii totdeauna vor avea un rol în politică, rolul lor trebuie redus la minim posibil. În sistemul mixt rolul banilor era unul enorm”, a conchis parlamentarul.

Proiectul de lege urmează a fi votat de Parlament în lectură finală în cadrul unei şedinţe extraordinare stabilite pentru mijlocul lunii august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor