Ion Sturza, despre numirile de la Curtea Constituţională: Moldova a ajuns în capcana aşa-zişilor profesionişti

Ion Sturza compară „profesioniştii care au servit guvernul oligarhic” cu „profesioniştii care au servit regimul fascist în lagărele de concentrare”, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să-şi asume partea de responsabilitate, a punctat fostul premier.
Ion Sturza, candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru
Ion Sturza, candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru (timpul.md)

Prin selectarea secretarului de stat în Ministerul Justiţiei, Nicolae Eşanu, şi ex-reprezentantului Guvernului la CEDO în perioada guvernării comuniste, Vladimir Grosu, ministru al Justiţiei în guvernul Gaburici, judecători la Curtea Constituţională în urma concursului organizat de Parlament „nimerim în capcana aşa-zişilor profesionişti după ce ne uităm la un CV care arată impecabil”, a specificat fostul prim-ministru moldovean, Ion Sturza.

În context, omul de afaceri a ţinut să facă referire la faptul că au existat profesionişti care au servit regimul fascist în lagărele de concentrare fiind în acelaşi timp medici extraordinari, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să-şi asume partea de responsabilitate criminală. „Exact acelaşi fenomen este şi cu profesioniştii care au servit guvernul oligarhic”.

„În speţa dată, vorbim de o figură foarte importantă. Sunt câţiva tipi de ăştia care se dau profesionişti şi tehnocraţi independenţi, dar de fapt, ei au împachetat într-o formă sau alta mofturile oligarhice, şi asta se referă şi la schemele economice, spălarea de bani şi la alte lucruri.

O să găsiţi semnăturile lor sub multe decizii ale Guvernului, care au servit intereselor oligarhice şi sunt împotriva interesului public. De aceea, am face bine să nu ne cramponăm de asta că sunt profesionişti”, a declarat Sturza în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Dacă autorităţile de la Chişinău într-adevăr îşi doresc să reformeze sistemul, acest lucru nu este posibil de făcut din interior şi cu aceiaşi oameni care sunt schimbaţi unii cu alţii pentru că au CV bun. Majoritatea statelor care au reuşit în lupta cu corupţia, sau cu distrugerea sistemelor de aşa gen, inclusiv în instituţiile juridice, au promovat oameni de la nivelele de jos.

Lucrul acesta este posibil cu voinţa politică cel puţin a câtorva decidenţi care se află la butoanele politice, cum ar fi preşedintele Parlamentului, prim-ministrul etc. Astfel, a punctat fostul premier, în alte state au fost promovaţi oameni cu un anumit profil psihologic din alte zone ale sistemului care nu au făcut parte din elita bine sudată.

„Noi trebui să dezmembrăm, nu să căutăm cine e mai bun sau mai rău, ei toţi sunt din aceeaşi gaşcă care s-a sudat pe parcursul anilor, prin cumetrii, interese reciproce etc.”, a menţionat Sturza, punctând că nu ar trebui uitat faptul că această coaliţie de guvernare are doi plămâni care respiră total diferit.

Mai mult decât atât, omul de afaceri consideră că trebuie luat în considerare şi faptul că Partidul Socialiştilor şi liderul său formal sau informal, Igor Dodon, fac parte din vechiul sistem oligarhic, au avut aceleaşi apucături, aceleaşi încrengături, aceleaşi costuri de operare politică etc. „Dezmembrarea forţată a vechiului sistem ar însemna auto-amputarea unor membre a propriului organism”.

„Igor Dodon este captiv trecutului său. El îşi dă seama că dacă la un moment dat lucrurile se setează, se mai curăţă prima linie, va fi întrebat şi despre cum finanţează partidul şi despre declaraţiile sale făcute cu camera ascunsă, sponsorizările care vin din Federaţia Rusă, despre activitatea familiei sale în Federaţia Rusă etc.”, a subliniat Ion Sturza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe