Parlamentul britanic aprobă un proiect de lege privind imigraţia post-Brexit
alte articole
Parlamentul Marii Britanii a votat luni seară în favoarea unui proiect de lege privind imigraţia, propus de guvernul premierului Theresa May, potrivit Euronews.
Proiectul de lege privind coordonarea în probleme de imigraţie şi securitate socială urmăreşte să adapteze actuala politică britanică privind imigraţia pentru a se asigura că Marea Britanie va avea o politică independentă pentru imigraţie după Brexit.
Parlamentarii au fost divizaţi în cadrul primei citiri a proiectului, însă acesta a fost adoptat cu 297 de voturi pentru şi 234 împotrivă în cadrul celei de-a doua citiri.
Ministrul pentru Imigraţie, Caroline Nokes, a afirmat în Camera Comunelor că imigraţia a adus o “mare contribuţie” în economia şi societatea britanică şi a adăugat că guvernul va discuta cu o “serie de companii” pe tema reglementărilor imigraţiei în decursul anului următor.
Anterior, în cursul zilei de luni, Ministerul de Interne a precizat într-o declaraţie că va urmări să pună capăt deplasării libere cât mai curând posibil în cazul în care Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord.
Într-o perioadă de tranziţie, cetăţenii UE şi familiile lor (inclusiv cetăţenii elveţieni) vor putea să ajungă în Marea Britanie pentru vizite, să muncească sau să studieze şi vor putea intra în ţară ca şi în prezent, a susţinut declaraţia ministerului. Dar pentru a rămâne o perioadă mai mare de trei luni, ei vor trebui să facă o cerere pentru a obţine “European Temporary Leave To Remain”. Pentru a rămâne mai mult de trei ani, cetăţenii UE vor trebui să facă o cerere pe baza unui nou sistem privind imigraţia, care va intra în vigoare în 2021.