Sondaj: Brexitul fără acord, “cea mai populară opţiune” pentru public
alte articole
Brexitul fără acord este acum cea mai populară opţiune în rândul alegătorilor britanici, potrivit unui nou sondaj de opinie realizat între 16 şi 18 ianuarie.
Numărul britanicilor (28%) care consideră că premierul Theresa May ar trebui să se pregătească să iasă din Uniunea Europeană în termenii Organizaţiei Mondiale - ceea ce implică faptul că activităţile de comerţ se vor desfăşura în baza normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului - este mai mare decât numărul britanicilor care susţin orice altă opţiune, arată sondajul, deşi nicio variantă nu se apropie de o majoritate.
Sondajul realizat de ICM a descoperit că al doilea referendum pentru Brexit este următoarea opţiune preferată, 24% dintre respondenţi considerând că May ar trebui să înceapă pregătirile pentru un nou referendum. De asemenea, 1 din 5 persoanele intervievate au afirmat că Brexitul ar trebui să fie amânat prin prelungirea Articolului 50, în timp ce 18% au considerat că May ar trebui să redeschidă discuţiile cu Bruxelles-ul şi să ceară un “acord dur pentru Brexit”, potrivit Express.co.uk.
Şi, potrivit aceluiaşi sondaj, în timp ce ţara rămâne foarte polarizată despre ce ar trebui să se întâmple în continuare cu Brexitul, s-a înregistrat o respingere aproape unanimă a acordului negociat de May cu Bruxelles-ul.
Doar 8% dintre cele 2.046 de persoane intervievate au afirmat că premierul ar trebui să continue să încerce să obţină aprobarea Parlamentului pentru termenii acordului de retragere din UE. Luni, aflată în Camera Comunelor pentru a prezenta planul B pentru Brexit, May aparent a încercat să convingă parlamentarii.
Premierul a anunţat doar câteva schimbări la acordul iniţial, respins în urmă cu câteva zile într-o manieră categorică în Camera Comunelor.
May a promis că va oferi Parlamentului “un cuvânt de spus” în negocierile legate de relaţia viitoare dintre Marea Britanie şi UE şi, de asemenea, a precizat că guvernul nu va mai cere europenilor care locuiesc în Marea Britanie să plătească o taxă de înregistrare de aproximativ 73 de euro pentru a rămâne în ţară după Brexit.
De asemenea, May a promis că va continua să facă presiuni asupra Bruxelles-ului pentru concesii privind backstop-ul irlandez, înainte ca un nou vot pe tema acordului de ieşire să aibă loc săptămâna viitoare.
Totuşi, UE a respins apelurile precedente pentru adăugarea unui termen limită la backstop-ul irlandez şi există îndoieli serioase cu privire la posibilitatea ca May să fie capabilă să obţină mai mult decât unele schimbări cosmetice.
Premierul britanic a afirmat că de la înfrângerea sa în Camera Comunelor, guvernul a purtat discuţii “într-un spirit constructiv” între diverse partide politice, adăugând că regretă decizia lui Jeremy Corbyn de a le boicota.
Corbyn consideră că discuţiile lui May sunt un PR de faţadă, spunându-le parlamentarilor: “Premierul trebuie să îşi schimbe imita până la care este pregătită să negocieze, deoarece acordul actual nu poate fi acceptat”.
Liderul laburist ceruse anterior ca May să excludă posibilitatea unui Brexit fără acord înainte să se implice în discuţii între partide.