Theresa May avertizează că Marea Britanie ar putea fi blocată în UE pentru totdeauna
alte articole
Premierul britanic Theresa May a avertizat parlamentarii să nu susţină o propunere de tipul “cec în alb” – care ar putea menţine Marea Britanie în UE pentru totdeauna – prin împuternicirea Parlamentului să amâne Brexitul la infinit. Înaintea votului de mâine din Parlament pe tema următoarei etape a procesului de ieşire din bloc, guvernul a criticat un amendament în Camera Comunelor conceput să ofere parlamentarilor şi membrilor Camerei Lorzilor posibilitatea să amâne data Brexitului, stabilită în prezent pentru 29 martie 2019, potrivit Express.co.uk.
O sursă guvernamentală a precizat că propunerea prezentată de laburista Yvette Cooper şi conservatorul Nick Boles „ar putea deschide uşa posibilităţii ca Brexitul să nu se mai întâmple deloc”.
Aliaţii premierului May au tras semnalul de alarmă după ce Cooper a recunoscut duminică faptul că planul ei ar putea fi utilizat pentru a amâna la nesfârşit data Brexitului.
„Va depinde de Parlament să decidă de cât timp este nevoie”, a precizat fostul ministru laburist în cadrul emisiunii Andrew Marr Show de la BBC 1.
Ciocnirile de ieri privind Brexitul au avut loc în ciuda unui apel făcut săptămâna trecută de Regină ca parlamentarii şi ţara să „se unească pentru a găsi un teren comun”.
Parlamentarii au prezentat peste 12 amendamente la o moţiune guvernamentală „neutră” care va fi dezbătută mâine în Camera Comunelor.
Miniştrii se tem că multe dintre aceste amendamente au fost concepute pentru a afecta în mod deliberat procesul Brexitului. Duminică, Downing Street a semnalat că cea mai mare ameninţare este amendamentul care ar putea forţa guvernul să permită analizarea în Parlament a unui proiect de lege pentru a acorda parlamentarilor puterea de a urmări o prelungire a procesului de retragere din Uniunea Europeană.
Acel amendament cere o amânare cu nouă luni a datei Brexitului.
Refuzând să răspundă la comentariile lui Cooper, o sursă guvernamentală a declarat: „Lăsând la o parte temerile constituţionale din jurul Proiectului de Lege Cooper, este clar, din remarcile făcute de Yvette Cooper, că susţinerea proiectului ei ar însemna semnarea unui cec în alb când vine vorba de amânarea Brexitului”.
După ce acordul de retragere negociat de premierul May cu Bruxelles-ul a fost respins recent cu 230 de voturi, cel de-al doilea vot parlamentar cu caracter obligatoriu asupra acordului de Brexit ar urma să aibă loc în luna februarie.